Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Έλλειψη Ενιαίου Καθεστώτος στην Ε.Ε. για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα

9/5/2008
Διευκρινίσεις από την αρμόδια επίτροπο για θέματα Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπεύθυνα για την κατάταξη και τον τρόπο διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) τα οποία έχουν εγκριθεί με εθνική διαδικασία. Την απάντηση αυτή έδωσε η αρμόδια για θέματα Υγείας επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα σχετικά με το καθεστώς κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., το οποίο παρεμπιπτόντως διαφέρει σημαντικά σε κάθε κράτος-μέλος.

Στην απάντησή της η επίτροπος τονίζει: «Για εθνικώς εγκεκριμένα ιατρικά προϊόντα απόκειται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους-μέλους να κατατάσσουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, όταν χορηγούν έγκριση κυκλοφορίας της αγοράς, σύμφωνα με τα υφιστάμενα κριτήρια του κοινοτικού δικαίου. Οι αποφάσεις για το καθεστώς συνταγογράφησης ενδέχεται να ποικίλλουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο». Η πρόταση της επιτροπής για εναρμόνιση του καθεστώτος προμήθειας των εθνικά εγκεκριμένων προϊόντων δεν έγινε δεκτή από το νομοθέτη.

Η Α. Βασιλείου υπογραμμίζει επίσης ότι η επιτροπή δε διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να συντάξει Ενιαίο Κατάλογο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. για τις ευρωπαϊκές χώρες και συμπληρώνει: «O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καταρτίζει μια βάση δεδομένων για τα φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία είναι προσπελάσιμη από το ευρύ κοινό» και συνεχίζει «προτεραιότητα δίνεται στα ιατρικά προϊόντα που έχουν κοινοτική έγκριση, αλλά η βάση δεδομένων θα επεκταθεί στη συνέχεια, έτσι ώστε να συμπεριλάβει όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά στην Κοινότητα».

Τέλος, όσον αφορά σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή για το καθεστώς Λιανικής Διανομής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και ιδιαίτερα για την πώληση αυτών εκτός φαρμακείου και χωρίς την παροχή πληροφόρησης από υπεύθυνο φαρμακοποιό, η επιτροπή αναφέρει ότι «η λιανική διανομή φαρμακευτικών προϊόντων δε διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Απόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει πού διατίθενται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά συστήματα λιανικής πώλησης».

Από τις ανωτέρω απαντήσεις προκύπτει ότι και για την Ελλάδα υπεύθυνες για την κατάταξη των ΜH.ΣΥ.ΦΑ. καθώς και για το καθεστώς συνταγογράφησης και διανομής τους υπεύθυνες είναι οι Εθνικές Αρχές (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ασφαλιστικά ταμεία και υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης).


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
Είναι όμως αξιόπιστο;






Σχετικά άρθρα

Το ChatGPT στο φαρμακείο γλιτώνει χρόνο
Είναι όμως αξιόπιστο;
Δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους μόνο υπό προϋποθέσεις
Ο Φ.Σ. Αττικής παίρνει μέτρα «πρόληψης» για πιθανές διενέξεις στα φαρμακεία
Peifasyn Academy: Νέο live webinar
Για τη διαχείριση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού