Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ελλείψεις φαρμάκων: Οι αρμόδιοι φορείς προτείνουν καθημερινά και νέα μέτρα

9/1/2023 6:17:56 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τις ελλείψεις φαρμάκων να έχουν φτάσει σε κορύφωση, οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με όσα φάρμακα έχουν στη διάθεσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των φαρμακείων συνιστά στο κοινό να εμπιστεύεται το φαρμακοποιό του όταν του προτείνει εναλλακτικά φάρμακα, να προσέρχεται εγκαίρως για την εκτέλεση μιας συνταγής, αλλά και να μην αποθεματοποιεί φάρμακα.

Ιατροί: Αποκλειστικά με συνταγή η χορήγηση φαρμάκων

Οι ιατροί χαιρετίζουν την απόφαση του υπ. Υγείας να χορηγούνται μόνο με συνταγή, ορισμένες νέες κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά, ενώ όπως επισημαίνουν «η καθιέρωση χορήγησης των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 18%». Επιπλέον οι ιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν την αλλαγή στη δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικής ιατρικής συνταγής μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ μόνο από ένα φαρμακείο, καθώς πολλοί ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται από διαφορετικά φαρμακεία, σκευάσματα που περιέχονται σε μία ηλεκτρονική συνταγή.

ΕΦΕΧ: Χάραξη στρατηγικής για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης αναφέρει πως αυτές αφορούν κυρίως σκευάσματα παρακεταμόλης καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα και αποδίδονται κυρίως στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα Covid-19. O ΕΦΕΧ εκτιμά πως η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης συνιστά στους πολίτες τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή/και του φαρμακοποιού. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα. «Η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αυτοφροντίδας, έχοντας αντλήσει εμπειρία από τη περίοδο της πανδημίας Covid-19 και των ελλείψεων φαρμάκων στις οποίες οδήγησε, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της Ε.Ε. και τη μείωση της εξάρτισης από την Κίνα και την Ινδία». 

Στο ίδιο κλίμα και η ΟΣΦΕ, αναδεικνύοντας δύο εκ των 17 προτάσεών της που αποτελούν τον κορμό της επιστολής που στάλθηκε στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στην επανάκαμψη της παραγωγικής διαδικασίας στην Ε.Ε., να υπάρξει έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου να πεισθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν πρώτες ύλες, έκδοχα, δραστικές ουσίες και φάρμακα στα γεωγραφικά όρια της Ε.Ε. Επίσης ζητά την κατάργηση των στρεβλωτικών μέτρων που παρέχουν κίνητρα για παράλληλες εισαγωγές.

ΠΕΦ: Εάν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή οι ελλείψεις θα ήταν πενταπλάσιες 

Αναφορικά με το θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η ΠΕΦ σημειώνει πως 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70% η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός. «Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. 

Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια», όπως αναφέρει.  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5/1 ο ΕΟΦ δημοσίευσε κατάλογο των φαρμάκων για τα οποία έχει γνωστοποιηθεί έλλειψη με επισημάνσεις για εναλλακτικά σκευάσματα αλλά και με τις ημερομηνίες αποκατάστασης της αγοράς, όπου υπήρξε πρόβλεψη. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με το πρώτο βίντεο που δημιούργησαν από κοινού






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς