Τα 60 αντιβιοτικά φάρμακα που βρίσκονται σήμερα σε στάδιο ανάπτυξης προσφέρουν ελάχιστα οφέλη σε σύγκριση με τις υφιστάμενες θεραπείες και μόνο δύο εξ αυτών στοχεύουν τα πιο ανθεκτικά βακτήρια, τα Gram-αρνητικά, τα οποία εξαπλώνονται ταχέως και απαιτούν επείγουσες λύσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Οργανισμός τονίζει ότι αυτή η έλλειψη καινοτομίας στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων υπονομεύουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στις φαρμακευτικές θεραπείες.
«Η απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής είναι σήμερα πιο έντονη από ποτέ και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για λύσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ και καλεί τις χώρες του κόσμου και τη φαρμακευτική βιομηχανία «να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να μειώσουν την ανθεκτικότητα των βακτηρίων και να συνεισφέρουν με βιώσιμη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων».
Από τα νέα φάρμακα που είναι υπό ανάπτυξη τα 50 είναι αντιβιοτικά και τα 10 είναι βιολογικά φάρμακα και προέρχονται κυρίως από μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να εγκαταλείπουν τον τομέα διαρκώς.
Σε δοκιμές πολύ πρώιμου σταδίου πάντως υπάρχουν 252 πολύ πιο καινοτόμα υποψήφια φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε κρίσιμα βακτήρια. Αυτά όμως, εκτός του ότι ακόμα δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και ασφαλή, στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουν στους ασθενείς μετά από 10 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ.