Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) δηλώνει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής από τα εμβόλια είναι γενικά ήπιες. |
Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) δηλώνει ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του ιού της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής από τα εμβόλια είναι γενικά ήπιες.
Ο ΕΜΕΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό με κάποιο από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της νέας γρίπης -το Focetria της Novartis, το Pandemrix της GlaxoSmithKline και το Celvapan της Baxter Internatonal- ήταν γενικά μέχρι στιγμής «ελαφρές», όπως πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος, αλλεργικές αντιδράσεις (κατά κύριο λόγο δερματικές), γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με την υπηρεσία «το ασφαλές προφίλ» των τριών εμβολίων.
Ο ΕΜΕΑ σημειώνει πάντως ότι έχει αναφερθεί «ένας πολύ μικρός αριθμός» περιπτώσεων συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillaine-Barre), μιας σπάνιας ασθένειας του περιφερικού νευρικού συστήματος, καθώς και θάνατοι εμβρύων. Η υπηρεσία αυτή τη στιγμή «αποτιμά αυτές τις περιπτώσεις» και δηλώνει ότι «σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, δεν υπάρχει απόδειξη ότι συνδέονται με τα εμβόλια».
Την ίδια στιγμή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επιμένει να προβάλλει την ασφάλεια του εμβολίου για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης».
Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 40 άνθρωποι έχουν πεθάνει μετά τον εμβολιασμό και δέκα από αυτούς εμφάνισαν το νευροπαραλυτικό σύνδρομο «Guillain-Βarre», υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι έρευνες έδειξαν ότι τα περιστατικά αυτά δεν προκλήθηκαν από τα ίδια τα εμβόλια.
«Οι μέχρι τώρα αναφορές επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης είναι εξίσου ασφαλές με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης», επισήμανε η Μαρί Κίνι, αξιωματούχος του ΠΟΥ, ειδικός σε θέματα εμβολίων. Έως τώρα έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως 65 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων σε 16 χώρες, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη σε 40 χώρες του πλανήτη.
|
|