Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εκτέλεση γνωματεύσεων με υπέρβαση της ποσότητας των υλικών

22/3/2018 10:30:18 πμ
Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ προς γιατρούς και φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη συνταγογράφηση υλικών και την εκτέλεση των αντίστοιχων γνωματεύσεων με υπέρβαση της επιτρεπόμενης ποσότητας των υλικών.

Αναφέρεται λοιπόν πως όταν ένας γιατρός διαπιστώσει, μέσω ελέγχων του συστήματος, υπέρβαση της επιτρεπόμενης ποσότητας, του δίνεται η δυνατότητα να εκδώσει δύο γνωματεύσεις: μία με την επιτρεπόμενη ποσότητα και μία δεύτερη με την επιπλέον ποσότητα. Η δεύτερη γνωμάτευση πρέπει θα φέρει την ένδειξη «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΥΣ» και θα πρέπει να δρομολογηθεί προς έγκριση στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ).

Συνεπάγεται ότι κατά την εκτέλεση των γνωματεύσεων από φαρμακεία ή άλλους παρόχους, εκείνη με την επιπλέον ποσότητα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από την εγκριτική απόφαση του ΑΥΣ, προκειμένου να εκτελεστεί και στη συνέχεια να αποζημιωθεί από τον Οργανισμό. 

Σημειώνεται ότι:
  • στις περιπτώσεις που τα υλικά υπόκεινται σε ποσοτικό όριο, ο έλεγχος της επιπλέον ποσότητας έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά την έκδοση της γνωμάτευσης (με την αντίστοιχη ένδειξη: «ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΑΥΣ»)
  • στις περιπτώσεις που τα υλικά της γνωμάτευσης υπόκεινται σε χρηματικό όριο, θα πρέπει η εκτέλεση της γνωμάτευσης να περιορίζεται στο αντίστοιχο χρηματικό όριο των υλικών. Σε περίπτωση υπέρβασης, πραγματοποιούνται και επόμενες εκτελέσεις της ίδιας γνωμάτευσης, μέχρι να καλυφθεί το ποσό της υπέρβασης, οι οποίες θα φέρουν την ένδειξη «ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ - Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΣ».
Αναφέρεται επίσης ότι όσον αφορά τα υλικά με κωδ. 01301, 01290, 00589, 00563, 41729, εκδίδεται πάντα γνωμάτευση με ένδειξη για το ΑΥΣ. 
Για υλικά χωρίς ποσοτικό όριο, αλλά με χρηματικό όριο, βάσει ΕΚΠΥ, όπως είναι τα οστομικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα επιθέματα κ.ά., η γνωμάτευση δεν φέρει την ένδειξη για το ΑΥΣ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση