Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο του ΠΦΣ μετά τις ανακοινώσεις Βορίδη

2/7/2014 8:44:48 μμ
Η κλιμακωτή μείωση του κέρδους θα εξαφανίσει το κλάδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα ποσοστά κέρδους στο σύνολο των φαρμάκων που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, παρουσίασε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου σήμερα.


Με την πρόταση του υπουργείου Υγείας, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών είναι πλέον κλιμακωτά ανάλογα με τη χονδρική τιμή του κάθε φαρμάκου και μετά την επιβολή της επιστροφής (rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ, από το 21% πέφτει στο 19%, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός, Μάκης Βορίδης.

O υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η χώρα είχε αναλάβει τη μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους από το 23% στο 15%, καθώς και ότι η τρόικα είναι ενήμερη και σύμφωνη με την υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ως αφετηρία για την περαιτέρω μείωση ελήφθη το 21% -αυτό είναι το καθαρό ποσοστό κέρδους εάν αφαιρεθεί η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) που κάνουν οι φαρμακοποιοί με βάση τον τζίρο τους στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση προβλέπει κλιμακωτό ποσοστό κέρδους σε όλα τα φάρμακα ανάλογα με την τιμή τους – σημειώνεται ότι είχε συζητηθεί και η πρόταση για οριζόντια μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε όλα τα φάρμακα.

Παράλληλα, δίδεται στους φαρμακοποιούς πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται συνολικά σε 770 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 1/3 αυτού του τζίρου θα γίνεται ετησίως στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στα φάρμακα υψηλού κόστους, το ποσοστό κέρδους εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 3%.

"Καταλήξαμε σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς" τόνισε ο Χάρης Καραθάνος σύμβουλος του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη μιλώντας στο συνέδριο Pharma Health 2014. "Αν ακολουθούσαμε τη μείωση του 15% που ζητούσε η τρόικα", είπε, "θα πηγαίναμε σε μικτό 9% κέρδος για το φαρμακείο. Θα κλείνανε όσα έκαναν τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ.
Αυτό που πετύχαμε είναι μια μείωση από το 23% στο 21% μικτό, κι αν αφαιρέσουμε τοrebateπάμε στο 19%. Σε αυτά προσθέτουμε και τα φάρμακα υψηλού κόστους που κάνουν 700 εκατομμύρια και μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακείο. Αυτό που θα χάσει το ιδιωτικό φαρμακεία ισοφαρίζεται, εφόσον πάρει το 10% από τις πωλήσεις στα ακριβά φάρμακα. Κατεβάσαμε στο 5% μ.ο. κέρδος από αυτά τα φάρμακα κι έτσι βγαίνει ένα 15,7% Μέσος όρος μείωσηςσυνολικά, που ικανοποιεί την τρόικα¨" τόνισε ο κ. Καραθάνος.


Ο ΠΦΣ συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης μετά την έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας. Σημειώνεται ότι ο κλάδος βιώνει μια κρίσιμη συγκυρία στην ιστορία του χωρίς να έχει προεδρείο, καθώς το ΔΣ του ΠΦΣ δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη σε σώμα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόϊκας για τον κλάδο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:

  •   Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας , με την οικονομική αιμορραγία τους
  •   Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
  •   Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες , σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
  •   Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
  •   Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες , παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων

Δήλωση Κυριάκου Θεοδοσιάδη


"Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση.

Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών".
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ