Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έκπτωση 3% προς τα ασφαλιστικά ταμεία

16/12/2008
Ανεφάρμοστος ο νόμος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Κόλαφος για την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την έκπτωση του 3% στους φαρμακοποιούς για τα φάρμακα που θα πωλούν στους ασφαλισμένους από την 1η Ιανουαρίου 2009, αλλά χωρίς τελική επιβάρυνση των φαρμακοποιών, αποτελεί η δήλωση του εγνωσμένου κύρους ειδικού καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) Γ. Κυριόπουλου στον «Φ.Κ.».

Ο Γ. Κυριόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά στον «Φ.Κ.» ότι «ο μόνος τρόπος για να επιστραφεί εκ των υστέρων το 3% από τη φαρμακοβιομηχανία στους φαρμακοποιούς είναι στη βάση πολιτικοδιοικητικής συναίνεσης. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει τεχνικά τρόπος να αντιστοιχηθούν οι πωλήσεις με ασφαλιστική κάλυψη ανά ιδιοσκεύασμα, εταιρεία και ασφαλιστικό ταμείο!»


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 35 του νέου φορολογικού νόμου, μία παράγραφο που συντάχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι φαρμακοποιοί υποχρεώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2009 να χορηγούν έκπτωση της τάξης του 3% προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τα φάρμακα που θα πωλούν στους ασφαλισμένους. Η ίδια παράγραφος του άρθρου 35 του νέου φορολογικού νόμου προβλέπει φραστικά την επιστροφή του 3% από τη φαρμακοβιομηχανία στους φαρμακοποιούς, προκειμένου έτσι να μην επιβαρύνονται οι τελευταίοι από την επιστροφή της δαπάνης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, ο τρόπος της επιστροφής θα ορισθεί αργότερα, με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υγείας και Απασχόλησης. Προς το παρόν, πάντως, τέτοιον τρόπο δεν έχει βρει η κυβέρνηση…

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και δυσεπίλυτο, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει τεχνικά τρόπος για να διαχωρίζονται τα φάρμακα που πωλούνται σε ασφαλισμένους από εκείνα που πωλούνται στην ελεύθερη αγορά, καθώς και για να προσδιορίζονται ποια από τα πωληθέντα φάρμακα ανήκουν σε καθεμία από τις φαρμακευτικές εταιρείες και αντιστοιχούν σε καθένα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η έλλειψη μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της πλειονότητας των φαρμακείων, αποτελεί τον καθοριστικό αρνητικό παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παράγραφος 6 του άρθρου 35 του νέου φορολογικού νόμου δίνει επαρκή νομική βάση τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στους φαρμακοποιούς για προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν η εκτελεστική εξουσία δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2009 την πλήρη και πιστή εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων που προβλέπει η συγκεκριμένη παράγραφος, άρα και τη μη επιβάρυνση των φαρμακοποιών.

Χαρακτηριστικό του δυσεπίλυτου του προβλήματος είναι επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Φ.Ε.Ε.) απέφυγε διακριτικά να απαντήσει στα ερωτήματα του «Φ.Κ.» σχετικά με το 3%. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι η ιδέα για έκπτωση 3% από τους φαρμακοποιούς και για εκ των υστέρων επιστροφή του 3% από τη φαρμακοβιομηχανία στους φαρμακοποιούς ανήκει στον ίδιο το Σ.Φ.Ε.Ε...


Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να επιστραφεί το 3% στους φαρμακοποιούς δηλώνει οργισμένος στο «Φ.Κ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.). Ο Κ. Λουράντος μάς εξηγεί: «Ερευνήσαμε το θέμα με δικούς μας συμβούλους και είδαμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος για την επιστροφή των χρημάτων. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η ρύθμιση και έχω διαβεβαιώσει το υπουργείο Υγείας ότι ανοίγουν πόλεμο με τους φαρμακοποιούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (Ο.Σ.Φ.Ε.) Ανδρέας Γαλανόπουλος τονίζει ότι «το μόνο που θα πετύχει αυτή η ρύθμιση είναι να μας εμπλέξει σε μία δικαστική περιπέτεια. Αυτό που απειλούσαν να κάνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και ο Σ.Φ.Ε.Ε. θα το κάνουν τώρα οι φαρμακοποιοί. Τελικά, το θέμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η επιβάρυνση των φαρμακοποιών».


Ευριπίδης Αδάμου: Πολύ δύσκολη η εφαρμογή

Κατηγορηματικός για την αδυναμία να επιστραφεί το 3% στους φαρμακοποιούς εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (Π.Σ.Φ.). Ο Ευριπίδης Αδάμου υπογραμμίζει στον «Φ.Κ.»: «Χωρίς μηχανοργάνωση δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποια φάρμακα πωλήθηκαν σε ασφαλιστικά ταμεία και ποια στην ελεύθερη αγορά. Στο περίπου δεν μπορεί να γίνει απόδοση χρημάτων και, έτσι, δύσκολα θα φτάσουμε στον υπολογισμό και την καταβολή των ποσών».


Κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Φ.Σ.Α.

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να εφαρμοσθεί η ρύθμιση για την έκπτωση του 3% είναι οι φαρμακοποιοί της Αττικής. Η Γενική Συνέλευση του Φ.Σ.Α. αποφάσισε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου να προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2009 στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, προκειμένου να καταστεί ανενεργή η ρύθμιση. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και η εικοσιτετράωρη απεργία που πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία στις 15 Οκτωβρίου ο Φ.Σ.Α., με τη συμμετοχή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά (Φ.Σ.Π.) και των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης.


Πιέσεις από το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Φ.Κ.», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ασκεί πολύ έντονες πιέσεις στη συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, προκειμένου οι τελευταίοι να μην επιμείνουν στην άρνησή τους να εφαρμόσουν την έκπτωση. Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, έχει διαμηνύσει ότι, σε περίπτωση κινητοποιήσεων, θα «υποχρεωθεί» να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ θα «φροντίσει» να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το ακριβές ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών...


...Και μία πρόταση χωρίς αντίκρισμα

Σε μία προσπάθειά του να βγει από το αδιέξοδο, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε στις 20 Οκτωβρίου μία πρόταση για τον προσδιορισμό και την καταβολή του 3%. Η πρόταση, η οποία κατατέθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, προβλέπει τα εξής: «… τα φαρμακεία, κατά τη σύνταξη και υποβολή των καταστάσεων των συνταγών από τις εκτελεσθείσες συνταγές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα υποβάλλουν και καταστάσεις πωληθέντων φαρμάκων κατά φαρμακευτική εταιρεία. Με τις καταστάσεις αυτές θα υπολογίζεται και το 3% της αξίας των πωληθέντων φαρμάκων, το ποσό δηλαδή που υπερβαίνει την Τιμή Αναφοράς. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μεριμνούν για την είσπραξη των ποσών που υπερβαίνουν την Τιμή Αναφοράς ανά φαρμακευτική εταιρεία, επί τη βάσει καταστάσεων των πωληθέντων φαρμάκων ανά φαρμακευτική εταιρεία. Τις καταστάσεις θα συντάσσουν οι φαρμακοποιοί και θα τις υποβάλλουν κατά το συνήθη τρόπο στα ασφαλιστικά ταμεία για την πληρωμή τους. Τα ταμεία θα καταβάλλουν το σύνολο της αξίας των εκτελεσθεισών συνταγών στους φαρμακοποιούς εξαρχής και ανεξάρτητα από το χρόνο κατά τον οποίο θα εισπράττουν τα ποσά που αντιστοιχούν στο 3% από τις φαρμακευτικές εταιρείες».

Η πρόταση απορρίφθηκε τελικά σε ευρεία σύσκεψη που κάλεσε στις 3 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.), δεδομένου, μάλιστα, ότι το υπουργείο Υγείας, παρά τις δεσμεύσεις του, δεν είχε αποστείλει μέχρι τότε στον Π.Φ.Σ. επεξεργασμένο και κωδικοποιημένο κείμενο της πρότασης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token