Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


«Εκπτώσεις» υπηρεσιών στα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων

12/6/2012
Οι γιατροί δεν κρύβουν πλέον την αγωνία τους για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μήνα με τον μήνα στα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία υπηρετούν διαπιστώνουν «εκπτώσεις» στις υπηρεσίες, περιγράφοντας εικόνες που παραπέμπουν σε κραχ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από την εφημερίδα «Τα Νέα» (11/6/2012):


Στη Χίο, οι συγγενείς των ασθενών πετάγονται όποτε χρειαστεί μέχρι το φαρμακείο για να αγοράσουν καθετήρες ή γύψο, αφού τα υλικά αυτά αποτελούν στο νοσοκομείο είδος προς εξαφάνιση. Στο Αττικόν, η Καρδιοχειρουργική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω πλήρους έλλειψης αναλώσιμων, ενώ στη Λάρισα οι νοσηλευόμενοι σιτίζονται καθημερινά με κοτόπουλο, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για ψάρι ή μοσχάρι.


Οι γιατροί δεν κρύβουν πλέον την αγωνία τους για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μήνα με τον μήνα στα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία υπηρετούν διαπιστώνουν «εκπτώσεις» στις υπηρεσίες, περιγράφοντας εικόνες που παραπέμπουν σε κραχ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου η διοίκησή του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχετικά με τις ελλείψεις. Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Κατσή διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν από την αναστολή της προμήθειας αναλώσιμων υλικών τελούνται τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο εις βάρος ασθενών και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.


Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μετά το Καρδιολογικό Ιατρείο, μέσω του οποίου κλείνονται και τα ραντεβού για όσους πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιαιογραφία ή τοποθέτηση στεντ, λουκέτο έβαλε και η Αγγειοχειρουργική Κλινική, αφού τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ακριβά και δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αγοραστούν, ενώ προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και στην Οφθαλμολογική Κλινική λόγω έλλειψης ενδοφακών. Η λίστα με τις ελλείψεις όμως δεν σταματά εδώ: σύμφωνα με την αναφορά του διοικητή Γιώργου Βέργουλα, υλικά όπως καθετήρες βρογχοσκόπησης, σύριγγες ινσουλίνης, γάντια, συσκευές ορών με αεραγωγό, κομπρέσες τραχειοτομίας, ουροσυλλέκτες, καπέλα χειρουργείου και πολλά άλλα καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου για λίγες μέρες.


Στο Αττικόν πάλι, η Καρδιοχειρουργική Κλινική ανέστειλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες τη λειτουργία της. Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Χρήστος Ρόκκας, είναι αδύνατον να υποβληθεί ασθενής σε χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς χωρίς τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στα μηχανήματα εξωσωματικής κυκλοφορίας. «Το κόστος τους αγγίζει τα 350 ευρώ, καθώς όμως δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα, οι ασθενείς είτε περιμένουν στη λίστα αναμονής είτε απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα». Ο ίδιος παραδέχεται ότι το κόστος των αναλώσιμων που προμηθεύεται το νοσοκομείο είναι υψηλότερο από αυτό που ορίζεται από το Παρατηρητήριο Τιμών (270 ευρώ), προσθέτει ωστόσο ότι η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές του εμπορίου.


Άλλωστε, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το δημόσιο σύστημα υγείας κοστίζει ακριβά στους ασθενείς. Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους λόγω των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών, οικονομικά επιβαρύνονται και κάποιοι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ εξαιτίας των ελλείψεων υλικών.


Στις Σέρρες, οι συγγενείς των ασθενών επισκέπτονται τα γύρω από το νοσοκομείο φαρμακεία για να αγοράσουν ουροσυλλέκτες και ουροκαθετήρες. Στη Χίο πάλι, όπως παραδέχεται ο ορθοπεδικός Βασίλης Βασιλειάδης, παρόλο που το νοσοκομείο είναι «καλοπληρωτής», έχει αναγκαστεί να ζητήσει από ασθενή του να αγοράσει γύψο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι άρρωστοι επιβαρύνονται και με το κόστος της μαγνητικής τομογραφίας, καθώς τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν οδηγήσει σε εμπάργκο τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.


Στη Θεσσαλονίκη, δύο σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών έβγαλαν λεφτά από την τσέπη τους για να προμηθεύσουν το Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου με ασκούς αίματος. Επιπλέον, δεν μπορούν να ελεγχθούν 700-800 φιάλες αίματος που έχουν συλλεχθεί καθώς δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, οπότε προσωρινά έχουν σταματήσει οι μεταγγίσεις. Επιπλέον στη Ρόδο, σύμφωνα με τον χειρουργό - εντατικολόγο και πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Βασίλη Κινού, οι λίστες αναμονής στη Χειρουργική Κλινική αγγίζουν τους 6 μήνες και στην Ορθοπεδική τον έναν χρόνο λόγω ελλείψεων υλικών και κυρίως προσωπικού.


Οι διοικήσεις των νοσοκομείων κάνουν από τη δική τους πλευρά αγώνα δρόμου για να μην τεθεί το νοσοκομείο τους εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών που εργάζονται στο Σωτηρία, την περασμένη Παρασκευή προμηθεύτηκαν στο παρά πέντε σωλήνες παροχέτευσης θώρακα (απαραίτητοι σε θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις) και δεν ακυρώθηκαν τέσσερα χειρουργεία.


Αρνητική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι σε κάποια νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευτές ψάχνουν εναγωνίως ακόμη και χαρτί. Όπως τονίζει ο καρδιολόγος Λάμπρος Καραγιώργος, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μπορεί κανείς να εντοπίσει στα ντουλάπια μόνον χαρτί υγείας.


Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα ότι «αρχίσαμε να τηρούμε Παρατηρητήριο Ελλείψεων, εγκαταλείψαμε όμως την προσπάθεια καθώς ήταν ανέφικτό να παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
51 από αυτά συμμετείχαν σε Summer Camp που οργάνωσε ο Όμιλος






Σχετικά άρθρα

Θέματα διαφάνειας στις συμβάσεις της Ε.Ε. για τα εμβόλια Covid-19
Τι αποφάνθηκε το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε.
ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα