Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΚΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στις νεαρές ηλικίες

11/9/2024 3:56:50 πμ
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό BMC Cancer
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχητικά είναι τα επιστημονικά στοιχεία για την εμφάνιση καρκίνου σε νεαρές ηλικίες, ιδίως ανάμεσα στις γυναίκες, και αφορούν κυρίως νεοπλάσματα του γαστρεντερικού, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ. Η μεταβολή στην έκθεση σε παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες και ο διαβήτης τις τελευταίες δύο 10ετίες έχει υποτεθεί ότι ευθύνεται για αυτήν την αύξηση. 


Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα μια σημαντική μελέτη στο περιοδικό BMC Cancer που διερεύνησε τη μεταβολή της επίπτωσης του καρκίνου παγκρέατος αλλά και άλλων νεοπλασιών σε ενηλίκους νεότερους των 35 ετών την εικοσαετία 2000-2020. Η ανάλυση βασίστηκε στα δεδομένα που υπάρχουν στη βάση The Surveillance, Epidemiology and End Results (SEERS) όπου καταγράφεται περίπου το 50% των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ.


Η ανάλυση για τον καρκίνο του παγκρέατος κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στην επίπτωση του νεοπλάσματος παρατηρήθηκε σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών, όπου η μέση ετήσια αύξηση ήταν 6,2%. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών η αύξηση ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με το ποσοστό που διαπιστώθηκε για την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών (1,5%) αλλά και για τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών (0,6%). Μεγαλύτερη αύξηση διαπιστώθηκε και σε άλλα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του στομάχου, του παχέος εντέρου και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα
#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια
ΕΟΔΥ: 6 εμβολιαστικά κέντρα έναντι της νόσου mpox
Σε ποιες ομάδες του πληθυσμού συνιστάται ο εμβολιασμός
Διάγνωση παθήσεων με wearables;
Οι νέες λειτουργίες που προσθέτει η Apple στο έξυπνο ρολόι