Τρόπους επιβίωσης των φαρμακείων σε περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το συγκεκριμένο κλάδο αναζητούν οι φαρμακοποιοί, ενώ σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο τέθηκε το ζήτημα των συγχωνεύσεων των φαρμακείων, προκειμένου να μην κλείσουν. Ακόμη συζητήθηκε η ανάγκη για ενίσχυση της φαρμακευτικής φροντίδας προς τον ασθενή.
Στο Βόλο το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Αναζήτηση προσανατολισμού υπέρβασης της κρίσης του ελληνικού φαρμακείου, με οδηγό την ευρωπαϊκή εμπειρία», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο φαρμακοποιός κ. Μαρίνος Λευτέρης.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας και το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Δημήτρης Καραγεωργίου και Γιάννης Παπαδόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων κ.κ. Γιάννης Μακρυγιάννης μέλος του Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Φ.Σ., ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας Νίκος Μάνος, o πρόεδρος του Φ.Σ. Τρικάλων και ο Γιάννης Γκορτσίλας πρόεδρος του Φ.Σ. Καρδίτσας, των υπόλοιπων τριών νομών της Θεσσαλίας. Επίσης συμμετείχαν πολλοί φαρμακοποιοί από το νομό.
Το παρόν και το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου απασχόλησε τη συζήτηση, ενώ ο κ. Μαρίνος παρουσίασε διάφορα στοιχεία για το τι ισχύει στο εξωτερικό. Πάντως η κεντρική του πρόταση για την επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου σχετιζόταν με την ενίσχυση της φαρμακευτικής φροντίδας στον Έλληνα ασθενή.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει ο φαρμακοποιός να εμπλουτίσει την προσφορά υπηρεσιών υγείας, αποκτώντας τη δυνατότητα να μπορεί να πραγματοποιεί και κάποιες παραϊατρικές εξετάσεις.
Από την πλευρά του τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Καραγεωργίου όσο και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ κ.κ. Γιάννης Μακρυγιάννης και Γιάννης Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή εμπορεία της λειτουργίας των φαρμακείων, καθώς επίσης και στο θέμα των συγχωνεύσεων των φαρμακείων, για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη τόσο νομοθετική ρύθμιση όσο και οικονομικά κίνητρα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος προωθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία και μάλιστα στη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, θα τεθεί το ζήτημα, ώστε να πιεστεί και το υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση του καθορισμού των όρων.
Η συγχώνευση των φαρμακείων θα μπορούσε να είναι και ένα αντίδοτο στην κρίση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, «το ζήτημα είναι να μπορέσουν να επιβιώσουν σε συνθήκες κρίσης οι 12.000 φαρμακοποιοί, ακόμη και με λιγότερα φαρμακεία. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάποιοι όροι από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να υπάρξουν φοροαπαλλαγές σε αυτούς που συγχωνεύονται για κάποια χρόνια. Επίσης να διασφαλιστεί ότι όποιος φαρμακοποιός κλείνει το φαρμακείο του για να συγχωνευτεί με κάποιον άλλο, στο ίδιο σημείο απ? όπου αποχώρησε δεν μπορεί να ανοίξει άλλος φαρμακείο για δέκα χρόνια».
Το θέμα των συγχωνεύσεων φαρμακείων είχε απασχολήσει τους φαρμακοποιούς και κατά το παρελθόν.
Μάλιστα τότε είχε εκτιμηθεί ότι στη Μαγνησία θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν γύρω στις δέκα συγχωνεύσεις φαρμακειών, με τη συμμετοχή στην καθεμιά συγχώνευση γύρω στα πέντε φαρμακεία.
Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως «πέρυσι πήραμε πανελλαδικά την πρωτοβουλία και πραγματοποιήσαμε ημερίδα με θέμα τα γενόσημα φάρμακα, ενώ φέτος διοργανώσαμε εκδήλωση με ένα ακόμη ενδιαφέρον ζήτημα που αφορά στην ίδια την επιβίωση των φαρμακείων. Στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να αναζητηθούν τρόποι για την ενίσχυση της θέσης του φαρμακείου της γειτονιάς το οποίο απειλείται με κλείσιμο, λόγω των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης».
Πηγή: e-thessalia.gr