Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εκατομμύρια παιδιά έμειναν ανεμβολίαστα το 2016

20/7/2017 11:05:34 πμ
Τη στιγμή που η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά παγκοσμίως, δηλ. 12,9 εκατομμύρια, δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο μέσα στο 2016, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της UNICEF. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τέτανου και του κοκκύτη (DTP), τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο προσβολής από τις θανατηφόρες αυτές ασθένειες.


 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 6,6 εκατομμύρια παιδιά που έλαβαν την πρώτη δόση του DTP, δεν έχουν λάβει τις επόμενες, ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ανοσοποίησής τους.


Όπως τονίζουν οι δύο οργανισμοί στην ανακοίνωσή τους, από το 2010 το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν όλα τα απαραίτητα εμβόλια έχει μείνει σταθερό στο 86% (116,5 εκατομμύρια παιδιά), χωρίς να σημειώνονται σημαντικές διαφορές ανά χώρα ή περιοχή κατά το τελευταίο έτος. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται ελαφρώς του παγκόσμιου στόχου ανοσοποίησης (90%).


 

«Τα περισσότερα από τα παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα είναι αυτά που ξεφεύγουν από το σύστημα υγείας» σχολιάζει σχετικά ο Δρ Jean-Marie Okwo-Bele, διευθυντής του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του Π.Ο.Υ. και συνεχίζει: «Αυτά τα παιδιά πιθανότατα δεν έχουν λάβει και καμία άλλη βασική υπηρεσία υγείας. Αν θέσουμε στόχο να ανεβάσουμε τον πήχη της παγκόσμιας εμβολιαστικής κάλυψης, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όλους, ακόμα και στους απρόσιτους. Κάθε επαφή με το σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για ανοσοποίηση».


 

Η ανοσοποίηση σήμερα προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο από τις ασθένειες διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και ιλαρά. Πρόκειται για μία από τις πλέον επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics