Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


«Έκαναν την Υγεία εμπόρευμα»

9/11/2012
Κοινή συνέντευξη τύπου γιατρών, φαρμακοποιών, οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο τσουχτερός λογαριασμός της «δωρεάν υγείας»


Πιο τσουχτερό κατά 45 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, θα είναι στο εξής το κόστος των υπηρεσιών υγείας για τα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ!

  • Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν περίπου 20% παραπάνω ως συμμετοχή, αν θέλουν να πάρουν ένα πρωτότυπο σκεύασμα αντί για το γενόσημο.
  • Το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα βρίσκεται πλέον στο 12% μεσοσταθμικά.
  • Με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων όλο και περισσότερα σκευάσματα βρίσκονται εκτός λίστας.
  • Οι ασφαλισμένοι από την 1/1/2014 υποχρεούνται να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή.

«Έκαναν την υγεία εμπόρευμα…»

 

Η ελλιπής χρηματοδότηση του γιγάντιου ασφαλιστικού φορέα και οι αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου όχι μόνο φέρνουν μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών αλλά καθιστούν πλέον εξαιρετικά δυσβάστακτο το κόστος των φαρμάκων.

«Η τεράστια επιβάρυνση των ασφαλισμένων, σε σχέση με όσα πλήρωναν μέχρι τώρα για τα φάρμακά τους, εξηγείται ως εξής: Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν κατά περίπου 20% παραπάνω ως συμμετοχή, αν θέλουν να πάρουν ένα πρωτότυπο σκεύασμα αντί για το γενόσημο.Αυτό θα κοστίσει περίπου 9 εκατομμύρια στους ασφαλισμένους. Το ποσοστό συμμετοχής τους στα φάρμακα βρίσκεται πλέον στο 12% μεσοσταθμικά, επομένως θα επιβαρυνθούν με ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Επιπλέον, με την καθιέρωση της αρνητικής λίστας φαρμάκων, που συνεχώς διευρύνεται, όλο και περισσότερα σκευάσματα βρίσκονται εκτός λίστας. Αυτό σημαίνει άλλα 25 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους. Αν προστεθεί και το κόστος του 1 ευρώ ανά συνταγή που θα υποχρεούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την 1/1/2014, τότε άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ θα βαρύνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ ανά μήνα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

SOS για τους καρκινοπαθείς

 

Ακόμη πιο τραγική κατάσταση θα αντιμετωπίσουν οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την έλλειψη των σκευασμάτων που χρειάζονται στα φαρμακεία.


Οι φαρμακοποιοί σκοπεύουν να σταματήσουν τη διάθεσή τους, καθώς υποστηρίζουν ότι δε διαθέτουν τα κεφάλαια για να τα προμηθευτούν. Επιπλέον, λόγω της έκπτωσης του 5% που ισχύει για τον ΕΟΠΥΥ, θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι αυτήν την έκπτωση.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι καρκινοπαθείς να προμηθεύονται πλέον τα φάρμακά τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία και όχι από τα ιδιωτικά.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα χρεώνονται μηνιαία με περίπου 50 ευρώ ως συμμετοχή για να αγοράζουν φάρμακα για συνοδό νοσήματα ή για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Πυρ και μανία οι οδοντίατροι

 

Στο μεταξύ, με μηνύσεις κατά εταιριών οι οποίες λειτουργούν ως... μεσίτες διαμεσολαβώντας για την παροχή υπηρεσιών υγείας απάντησε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Επικρατεί χάος. Πρόκειται για εταιρίες που υποτίθεται πως προσφέρουν χαμηλές τιμές. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι χαμηλές, αφού δεν αφορούν κοινές οδοντιατρικές πράξεις, όπως σφραγίσματα και εξαγωγές. Κοροϊδεύουν τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Αθανάσιος Διβλιώτης.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κανένας ασφαλισμένος δε δικαιούται οδοντιατρικής περίθαλψης, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν…προβλέπει κανένα κονδύλι για τις οδοντιατρικές ειδικότητες! Αυτό, πρόσθεσε, έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι πολίτες να πηγαίνουν σε πόλεις όπως τα Σκόπια και το Σαντάνσκι, παραπλανώμενοι από διαφημίσεις για υπηρεσίες που συνδυάζουν... οδοντιατρικές εργασίες, μασάζ και σπα. «Έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι δεν έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα εξαιρεί τον τομέα της υγείας από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων», κατέληξε ο κ.Δεβλιώτης.

Επικίνδυνες εταιρίες υγείας

 

Την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, καθώς και την παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως επεσήμανε, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε προχτές, επιχειρηματίες άσχετοι με την ιατρική θα μπορούν να ιδρύουν εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να προσλαμβάνει γιατρούς και να δέχεται ασθενείς χωρίς να υπάρχει καν ο όρος "ιατρική" στην εταιρία του. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης... εταιρίας ελαστικών αυτοκινήτου μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες υγείας! Το υπουργείο Υγείας δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Και δεν πρόκειται για απαιτήσεις της τρόικας αλλά συγκεκριμένων συμφερόντων που φαίνεται ότι έχουν στενή σχέση με τα συγκυβερνώντα κόμματα. Είμαστε πλέον σε πλήρη αδυναμία να ελέγξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κέντρο που δεν έχει καμία σχέση με την ιατρική προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες με αφορμή την Ημέρα κατά του Καρκίνου μαζί με…συνεδρίες ανόρθωσης στήθους διά μαλάξεων. Όπως πρόσθεσε, οι πολίτες θα βομβαρδίζονται με διαφημιστικά μηνύματα για υπηρεσίες υγείας αμφιβόλου ποιότητας.

«Η υγεία δεν είναι προϊόν προς πώληση. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε τρόπο αξιολόγησης ιατρικών υπηρεσιών για τους πολίτες που θα τις δέχονται. Στο μεταξύ, θα καταγγείλουμε τη χώρα στους Ευρωπαίους γιατρούς, από τους οποίους θα ζητήσουμε να αναλάβουν δράση», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος. Στις αρχές του 2013 ο ΙΣΘ θα εφοδιάσει τα ιατρεία με ειδικό σήμα σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται.

«Τόσο καιρό ακούγαμε ψέματα και παραπλανητικές υποσχέσεις και πλέον νομοθετείται διάταξη που θα φέρει λεηλασία και ασυδοσία στα ελάχιστα οικονομικά της υγείας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης.


Πηγή: http://pharmateam.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος