Εκτενή ανάλυση στις φαρμακευτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πραγματοποίησε η αμερικανική εταιρεία συμβούλων IHS Global Insight.
Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 17/8/2010, μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τη μείωση των τιμών των 89 φαρμάκων «υψηλού κόστους» κατά 10,41%, για μια δεύτερη αρνητική λίστα 842 φαρμάκων την οποία θα προωθήσει ο Ε.Ο.Φ. στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του νέου τρόπου προσδιορισμού των τιμών.
Παράλληλα, η IHS επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λόγω της άμεσης ανάγκης για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι παρασκευάστριες εταιρείες φαρμάκων (από τις οποίες, όπως εικάζει, αναμένονται αντιδράσεις) και οι ασθενείς, να υφίστανται τις παρενέργειες των συγκεκριμένων αλλαγών.
Αναλυτικά, η έκθεση της IHS Global Insight αναφέρει τα εξής:
«Ελλάδα: Επιπλέον μέτρα ανακοινώνονται για τον περιορισμό του κόστους των φαρμάκων, καθώς οι τιμές θεραπειών για σοβαρές ασθένειες θα μειωθούν κατά 10,41%»
«Το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξέδωσε μια νέα Αγορανομική Διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι λιανικές τιμές ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών θα μειωθούν κατά 10,41%, αναφέρει το Ελληνικό ειδησεογραφικό site Express.gr. Την ίδια στιγμή ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ετοιμάζει μια δεύτερη “αρνητική” λίστα φαρμάκων, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των σκευασμάτων τα οποία δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και αν κάποια από αυτά είναι συνταγογραφούμενα, αναφέρει η Ελληνική εφημερίδα Ναυτεμπορική. Εντωμεταξύ, όπως αναφέρεται στο Ελληνικό Φαρμακευτικό ειδησεογραφικό portal farmakeutikoskosmos.gr, υπάρχουν καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων (μέσος όρος των τριών μικρότερων τιμών στην Ε.Ε.), με βάση το οποίο θα ανατιμολογηθούν περίπου 12.000 φάρμακα.
Οι τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες μειώνονται κατά 10,41%
Μείωση τιμής κατά 10,41% θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση φαρμάκων που έχουν άδεια για νοσοκομειακή χρήση ή για θεραπεία υπό παρακολούθηση από εξειδικευμένο γιατρό και αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα αυτά και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης το ποσοστό κέρδους, από την πώληση των φαρμάκων αυτών, για τις μεν φαρμακαποθήκες θα είναι 2,5% ενώ για τα φαρμακεία θα είναι 18%. Η μείωση στη χονδρική τιμή των φαρμάκων αυτών θα είναι 13%. Η διάταξη αυτή αποτελεί διορθωτικό μέτρο στο νόμο 3816/2010 ο οποίος ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος και αναφέρεται σε συγκεκριμένα σημεία του νόμου που αφορούν τον εφοδιασμό με φάρμακα για σοβαρές ασθένειες. Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο τα φάρμακα αυτά θα αποζημιώνονται από το κράτος (ασφαλιστικά ταμεία) τόσο στην περίπτωση προμήθειάς τους από τα νοσοκομεία όσο και κατά την αγορά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μια σχετική λίστα με αυτού του είδους τις θεραπείες θα ενημερώνεται σε ετήσια βάση.
Ο Ε.Ο.Φ. ετοιμάζει δεύτερη αρνητική λίστα
Στο πλαίσιο μιας ακόμα κίνησης περιορισμού των δαπανών, ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) ετοιμάζει μια δεύτερη “αρνητική” λίστα με 842 φαρμακευτικά προϊόντα, η οποία θα προστεθεί στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.). Τα φάρμακα που θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα δεν θα αποζημιώνονται επίσης από τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αν κάποια από αυτά συνταγογραφούνται από γιατρό (όπως φάρμακα για καρδιοαγγειακές παθήσεις, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, ψυχοδιεγερτικά κλπ), αναφέρει η Ναυτεμπορική. Η πηγή αναφέρει ότι η νέα λίστα θα περιλαμβάνει φάρμακα που δεν συμπεριλήφθησαν στην πρώτη λίστα λόγω έλλειψης χρόνου και lifestyle φάρμακα, ενώ θα διευρυνθεί η λίστα με τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Αναφέρει επίσης ότι η συμπερίληψη αυτού του είδους των φαρμάκων στην πρώτη αρνητική λίστα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση στις πωλήσεις των προϊόντων αυτών, καθώς η αγορά τους δεν καλυπτόταν πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ανατιμολόγηση 12.000 φαρμάκων
Εντωμεταξύ, η ανατιμολόγηση περίπου 12.000 φαρμάκων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου και να ισχύσει επίσημα από την 1η Σεπτεμβρίου, στη βάση του προσδιορισμού των τιμών από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις αγορές της Ε.Ε., αναφέρει ο farmakeutikoskosmos.gr. Οι τιμές αυτές θα αντικαταστήσουν τις προσωρινές οριζόντιες μειώσεις τιμών κατά 27% που εισήχθησαν στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο η πηγή αναφέρει ότι σημειώνονται καθυστερήσεις στη διαδικασία καθορισμού των νέων τιμών, καθώς επίσης καθυστερήσεις υπάρχουν και στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης, μέτρο που σκοπό θα έχει τον έλεγχο των δαπανών της φαρμακευτικής περίθαλψης. Σε μια διυπουργική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Α. Λοβέρδου, συζητήθηκαν τρόποι για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Προοπτικές και επιπτώσεις
Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τα φάρμακα που θα περιλαμβάνονται στην ομάδα με τα σκευάσματα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, είναι βέβαιο ότι θα είναι φάρμακα τα οποία δεν έχουν υποστεί τις οριζόντιες μειώσεις τιμών του Μαΐου, καθώς το διάστημα εκείνο η προμήθειά τους γινόταν μόνο από τα νοσοκομεία. Είναι πολύ πιθανό όμως τα φάρμακα αυτά να είναι βιοτεχνολογικά σκευάσματα για τη θεραπεία μορφών καρκίνου ή πιθανότατα κάποια ορφανά φάρμακα για τη θεραπεία σπάνιων παθήσεων. Καθώς η νέα μείωση τιμών κατά 10,41% ανακοινώθηκε μόλις πρόσφατα, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα υπάρξει αντίδραση από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία, υπό την πίεση των συσσωρευόμενων ενεργειών μείωσης τιμών ανά την Ευρώπη και παγκοσμίως, ασφαλώς δεν θα “καλωσορίσει” τα νέα.
Η δεύτερη αρνητική λίστα αποτελεί σαφώς συνέχεια στη λίστα με τα 253 φαρμακευτικά προϊόντα που εξαιρέθηκαν από την ασφαλιστική κάλυψη το Μάιο του 2010. Αναμφίβολα, η συμπερίληψη τόσων πολλών φαρμάκων στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι μια κίνηση που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων για τα χρεωμένα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, με βάση όμως τις πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, ότι οι πωλήσεις αρκετών φαρμάκων της πρώτης λίστας μειώθηκαν δραματικά όταν σταμάτησε η αποζημίωσή τους από τα ταμεία, υπάρχουν ανησυχίες ότι η πρόσβαση των καταναλωτών σε μερικά ουσιώδη φάρμακα μπορεί να μειωθεί. Επιπρόσθετα, αυτό μπορεί να αναγκάσει τους παραγωγούς των φαρμάκων αυτών να μειώσουν τις τιμές προκειμένου να εξασφαλίσουν προσβασιμότητα στα προϊόντα τους όταν σταματήσει η ασφαλιστική κάλυψη.
Τέλος, η καθυστέρηση στην ανατιμολόγηση περίπου 12.000 φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. είχε προβλεφθεί από την IHS Global Insight όταν είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα το Μάιο. Μένει να φανεί εάν οι εμπλεκόμενοι Έλληνες υπουργοί θα επιτύχουν την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιθυμητή εξοικονόμηση πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ».