Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Εισόδημα, εκπαίδευση, εργασία και γεωγραφική περιοχή επηρεάζουν δραστικά τους δείκτες υγείας

20/9/2024 6:56:56 πμ
Έρευνα του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής και της MSD καταδεικνύει τις παθογένειες της περίθαλψης στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από αριστερά: Αντ. Καρόκης, Αν. Σαμουηλίδης, Ελ. Πάβη, Ι. Τούντας, Κ. Σουλιώτης

Η καλή υγεία αυξάνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, με το 94% των ατόμων που κερδίζουν πάνω από 3.001€ μηνιαίως να δηλώνουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία. Οι διαφορές στην ύπαρξη χρόνιων ασθενειών ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ατόμων με χαμηλότερη εκπαίδευση το 2013-2022, με τα ποσοστά να είναι τριπλάσια σε σχέση με όσους έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα ποσοστά αυξήθηκαν το 2020-2021 λόγω της πανδημίας. Το 2021, οι ανώτερες τάξεις εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων νοσημάτων, εκτός από άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια. Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στην κατάθλιψη, με 2% στις ανώτερες τάξεις και 12% στις κατώτερες.


Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης «Κοινωνικές ανισότητες στην υγεία – Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις, ερευνητικά ευρήματα και προτάσεις πολιτικής» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), με την υποστήριξη της βιοφαρμακευτικής εταιρείας MSD και παρουσίασαν ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας, η Ελπίδα Πάβη, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Κυριάκος Σουλιώτης, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


«Η μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία (ΚΑΥ) είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Γιάννης Τούντας, αναφέροντας ότι «έρευνα σε 16 ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν υψηλότερη θνησιμότητα και χειρότερη υγεία. Στη δυτική Ευρώπη, ο κίνδυνος νόσησης ήταν 1,5-2,5 φορές μεγαλύτερος στα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ακόμα και σε χώρες με ισχυρή κοινωνική πολιτική, όπως οι Σκανδιναβικές».


Σημαντικές ανισότητες εμφανίζονται και σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας και δη στις προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Σουλιώτης. 'Ατομα από ανώτερες κοινωνικές τάξεις τις πραγματοποιούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με τις διαφορές να είναι πιο έντονες στην πρόληψη καρκίνου. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία η μελέτη προτείνει: συγκρότηση κυβερνητικής/διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των ΚΑΥ, δημιουργία «Παρατηρητηρίου» Κοινωνικών Ανισοτήτων στην Υγεία, λήψη συγκεκριμένων άμεσων μέτρων στο ΕΣΥ, στο φάρμακο, στη χρηματοδότηση, στην αποζημίωση και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.


Ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής External Affairs Director της ΜSD Ελλάδος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην MSD έχουμε το όραμα να βασιζόμαστε στην επιστήμη για να ανακαλύπτουμε θεραπείες που βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων και των ζώων. Στην παρούσα μελέτη υποστηρίξαμε την επιστήμη για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να προταθούν λύσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης και οι συμπεριφορές υγείας επηρεάζουν το επίπεδο υγείας του πληθυσμού περισσότερο από τις υπηρεσίες υγείας. Αρα η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας προάγει την υγεία του πληθυσμού και θεωρούμε κοινωνική μας ευθύνη την υποστήριξη τέτοιων προσπαθειών».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δύο επιστημονικά άρθρα και ένα συμπόσιο από τον Π.Ο.Υ. και τη FIP
Και έλαβε τη διάκριση «Τιμής Ένεκεν»






Σχετικά άρθρα

Ο ΠΦΣ βγάζει στη σέντρα φαρμακαποθήκη
Δημοσιοποίησε επιστολή για παράλληλες εξαγωγές ελλειπτικών φαρμάκων
Κενά ασφαλείας στον FDA καταγράφει το Associated Press & το Κογκρέσο
Επηρεάζοντας την ποιότητα των φαρμάκων και τα νέα λανσαρίσματα
Μεγάλη έρευνα για το πώς διακινείται η σεμαγλουτίδη
Θα ελεγχθούν φαρμακαποθήκες και φαρμακεία
Νέο σύστημα ασφαλείας στις συνταγές φαρμάκων προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
Ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ