To inverse distribution έχει αναγνωριστεί από την Κομισιόν ως μία από τις κυριότερες αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων πανευρωπαϊκά. Πρόκειται για επιτήδειους που συλλέγουν φάρμακα από φαρμακεία για λογαριασμό ορισμένων «κατ' όνομα φαρμακαποθηκών», οι οποίες είτε τα μεταπωλούν είτε τα εξάγουν παράνομα. Ελάχιστες τέτοιου τύπου φαρμακαποθήκες λειτουργούν και στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνει στο f.daily η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη, κατά την οποία πρέπει να διώκονται ποινικά.
Αυτές οι φαρμακαποθήκες φυσικά δεν έχουν εγγραφεί στο Σύλλογο, όπως εξηγεί η ίδια, ενώ έχουν δυστυχώς πολλαπλασιαστεί στην ελληνική αγορά από τότε που εφαρμόστηκε η περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Αυτό γιατί δυνάμει αυτής της εργαλειοθήκης, αφαιρέθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις ίδρυσης των φαρμακαποθηκών, όπως είναι τα απαραίτητα τετραγωνικά του χώρου ή η υποχρέωση για συγκεκριμένα –και μεγάλα σε αριθμό– αποθέματα φαρμάκων, γεγονός που επιτρέπει πρακτικά στον καθένα να ανοίξει μια εταιρεία χονδρεμπορίου φαρμάκων.
«Όσες τέτοιες φαρμακαποθήκες έχουν πέσει στην αντίληψή μας τις έχουμε εμείς οι ίδιοι, ως Σύλλογος, καταγγείλει στον ΕΟΦ και έχουν χάσει τις άδειές τους», επισημαίνει η πρόεδρος, τονίζοντας ότι ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου οφείλει να έχει ως αυτοσκοπό το φάρμακο που φτάνει στο φαρμακείο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση των ασθενών στην Ελλάδα.
Απαντώντας στις ευθείες κατηγορίες ενάντια στις φαρμακαποθήκες από την πλευρά του Απόστολου Βαλτά στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του ΠΦΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων, η Ειρήνη Μαρκάκη επισημαίνει ότι είναι τεράστια η συνεισφορά των φαρμακαποθηκών στην υγιή διανομή των φαρμάκων και στην υποστήριξη του ελληνικού φαρμακείου και ότι είναι βεβαίως και επιδίωξη του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων να βρεθεί ουσιαστική λύση: «Δεν γίνεται ο κύριος Βαλτάς να κατηγορεί μόνο τη φαρμακοβιομηχανία, τις φαρμακαποθήκες και τον ΕΟΦ και να αφήνει στο απυρόβλητο τα φαρμακεία. Ερωτώ: οι παράνομες φαρμακαποθήκες από πού προμηθεύονται τα φάρμακα; Από τα φαρμακεία. Οι εταιρείες πλέον είναι πολύ επιφυλακτικές σε καινούριες φαρμακαποθήκες. Είτε δεν τους δίνουν φάρμακα είτε δίνουν τόσο μικρές ποσότητες που είναι αδύνατον να τις εξάγουν».
Παρόλα αυτά, όπως είπε η ίδια, ο Σύλλογος ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του ΠΦΣ και θα προσέλθει με διάθεση να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και με προτάσεις που αφορούν την αυστηρότερη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
«Πρόσφατα δημοσίευσε το έγκριτο f.daily δήλωση του ΠΙΣ που ανέδειξε ότι έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα κατέδειξε ότι το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνεται χωρίς συνταγή. Αυτό εκμεταλλεύονται οι διάφοροι "τσαντάκηδες" στο inverse distribution. Αν δεν λυθεί αυτό, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση. Είμαι κάθετη σε αυτό», τόνισε.