Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Είναι δυνατή η πρόβλεψη των μεταστάσεων καρκίνου;

1/3/2017 1:47:00 μμ
Το μέλλον στη διαχείριση της «επάρατης» νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν νέα στοιχεία για το μηχανισμό των μεταστάσεων του καρκίνου, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας νέας εξέτασης για την πρόγνωσή τους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος βιοδείκτης που να προειδοποιεί πως ένας όγκος είναι πιθανότερο να δώσει μεταστάσεις σε σύγκριση με έναν άλλο. Αν όμως ήταν δυνατή η πρόγνωση, τότε οι γιατροί θα μπορούν να χορηγούν σε αρχικό στάδιο μια πιο επιθετική θεραπεία κι έτσι να προλάβουν τις μεταστάσεις!


Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ 'Ανταμ Ένγκλερ, ανακάλυψε ότι τα κύτταρα των καρκινικών όγκων δεν προσκολλώνται στον περιβάλλοντα ιστό, ενώ σε μελέτες που διεξήγαν με κύτταρα καρκίνων του μαστού και του προστάτη διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα των όγκων έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όσον αφορά τη δύναμη προσκόλλησής τους.

Δημιούργησαν λοιπόν μια συσκευή που μετρά αυτή τη δύναμη προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων στον περιβάλλοντα ιστό του σώματος. Όσο μικρότερη είναι η δύναμη προσκόλλησης των κυττάρων αυτών, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος της μετάστασής τους σε άλλα σημεία του σώματος.


Η διαπίστωση είναι εξαιρετικά σημαντική και ανοίγει το δρόμο για ένα μελλοντικό τεστ που θα προβλέπει τις μεταστάσεις. Ωστόσο απαιτούνται προς το παρόν πειράματα σε ποντίκια, για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική μέθοδος πρόβλεψης, ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους απέχουν ακόμη αρκετά χρόνια…


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Biophysical Journal.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics