Είναι δυνατή η οριστική θεραπεία των σοβαρών αλλεργιών;
Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Diamantina στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, οι οποίοι κατόρθωσαν με μια γονιδιακή θεραπεία σε πειραματόζωα να απενεργοποιήσουν την ανοσοποιητική αντίδραση που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι, οι οποίοι ασχολήθηκαν συγκεκριμένα με το αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα των αλλεργιών προκαλούνται από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αντιδρούν στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων και με μια μορφή μνήμης, που έχουν, γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες.
Στο πείραμά τους, οι επιστήμονες πήραν βλαστοκύτταρα αίματος, εισήγαγαν σε αυτά ένα γονίδιο που ρυθμίζει την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη και στη συνέχεια έκαναν έγχυση των τροποποιημένων βλαστικών κυττάρων στα πειραματόζωα. Τα τροποποιημένα αυτά κύτταρα παρήγαγαν νέα αιματοποιητικά κύτταρα που εξέφραζαν την πρωτεΐνη και στόχευαν συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα, ακυρώνοντας την αλλεργική αντίδραση. Ουσιαστικά κατάφεραν να σβήσουν τη μνήμη των Τ-κυττάρων, ώστε να απευαισθητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να ανέχεται στις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων παραγόντων.
Η επιστημονική ομάδα θεωρεί ότι η γονιδιακή θεραπεία, που ανέπτυξε, θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη θεραπεία πολλών σοβαρών και θανατηφόρων αλλεργιών (στο δηλητήριο της μέλισσας, στα φιστίκια κ.ά.), ενώ ο μελλοντικός της στόχος είναι να αντικαταστήσει τις συμπτωματικές θεραπείες των αλλεργιών, με μία δόση γονιδιακής θεραπείας για την ίδια την αλλεργία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JCI Insight.