Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Είναι δικαιότερο το νέο σύστημα rebate;

12/6/2017 10:05:48 πμ
Τι θα προσφέρουν οι αλλαγές στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4472/2017, ορίστηκε νέο σύστημα υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο μάλιστα έχει ήδη ενταχθεί στο πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος παρείχε αναλυτική σχετική ενημέρωση προς τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το νέο rebate συνδέεται πλέον με τον τζίρο κάθε φαρμακευτικής εταιρείας, με τη λογική πως «όποιος πουλάει περισσότερο, κάνει και μεγαλύτερη έκπτωση». Η αλλαγή αυτή χαρακτηρίζεται δικαιότερη, καθώς, π.χ. εταιρείες φαρμάκων υψηλού κόστους –και με υψηλούς τζίρους– μέχρι σήμερα είχαν εξαιρετικά χαμηλή έκπτωση, ενώ τώρα θα υποστούν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις από τις εταιρείες αλλά και από τις υπηρεσίες του Οργανισμού δείχνουν πως η συνολική επιβάρυνση από rebate και clawback για τις εταιρείες θα παραμείνει μεσοσταθμικά στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2016. Όπως δημοσιεύει το iatronet.gr, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο σύνολο, ενώ ένας ελάχιστος αριθμός εταιρειών αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση.

 

Τι σημαίνουν αυτά για τη φαρμακευτική δαπάνη;

Το πρώτο τρίμηνο του 2017 η φαρμακευτική δαπάνη εμφανίζει μικρή αύξηση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 (696 εκατομμύρια ευρώ έναντι 678 εκατομμυρίων πέρυσι).

Ωστόσο, διαφοροποιείται η κατανομή της δαπάνης, με τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία να παρουσιάζουν στο τρίμηνο μείωση 1,5% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, το ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση κατά 13,55% στη δαπάνη των φαρμάκων υψηλού κόστους.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων υψηλού κόστους, ενδέχεται να προκύψει αύξηση του rebate πάνω από 30%. Για το θέμα αυτό ο ΣΦΕΕ έχει ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση από τη διοίκηση του Οργανισμού.

 

Βελτιώσεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση με τις «οριζόντιες» περικοπές –rebates και clawback– αναμένεται να βελτιωθεί και με ένα επιπλέον «εργαλείο» που έχει δρομολογήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και συμπεριλαμβάνεται στη γνωστή πρόταση του Οργανισμού για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόκειται για το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου, το οποίο θα εντοπίζει υπερβάσεις συνταγογράφησης «στην πηγή». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρέμβαση στη ζήτηση, προκειμένου να μη διαχέεται το κόστος των υπερβάσεων στο σύνολο των παρόχων.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών