Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έχει ανοίξει ο δρόμος για τη θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας;

5/4/2018 11:37:41 πμ
Δύο νέες πειραματικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα δίνουν ελπίδες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ελπίδες για θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας σοβαρότατης πάθησης των ματιών και της συχνότερης αιτίας απώλειας της κεντρικής όρασης μετά τα 65, προσφέρει μια νέα μέθοδος με βλαστοκύτταρα.


Πρόσφατα στη Βρετανία δοκιμάστηκε με επιτυχία σε δύο ασθενείς η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή, που αναγέννησε τα κατεστραμμένα κύτταρα (δείτε εδώ περισσότερα).


Τώρα, μια παρόμοια μέθοδος πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος 'Αντζελες των ΗΠΑ, κατά την οποία το εμφύτευμα από βλαστικά κύτταρα εισήχθη στο πίσω μέρος του ματιού.

Οι τέσσερις ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην πειραματική θεραπεία, έπασχαν από ξηρά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και απέφυγαν την ολική τύφλωση.


Πιο αναλυτικά, το νέο εμφύτευμα αποτελείται από υγιή κύτταρα του ματιού, που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Έχει μέγεθος τεσσάρων επί έξι χιλιοστών και αποτελείται από πολυμερές υλικό πάχους μικρότερου της ανθρώπινης τρίχας (μόλις έξι εκατομμυριοστών του μέτρου), το οποίο είναι επικαλυμμένο με τα υγιή κύτταρα. Στους τέσσερις ασθενείς, που είχαν ήδη χάσει σε μεγάλο βαθμό την κεντρική όρασή τους,η θεραπεία εφαρμόσθηκε μόνο στο ένα μάτι, ώστε να γίνει σύγκριση με το άλλο.


Το εμφύτευμα εισήχθη χειρουργικά, ενσωματώθηκε κανονικά στα μάτια των ασθενών και δεν προκάλεσε παρενέργειες (π.χ. επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος), πράγμα που κατ' αρχήν δείχνει ότι η θεραπεία είναι ασφαλής.

Αμέσως μετά την επέμβαση, οι ασθενείς επέστρεψαν στο σπίτι τους και ανέφεραν ότι άρχισαν να βλέπουν κάποιο φως στο προηγουμένως σκοτεινό κέντρο του οπτικού πεδίου του ματιού τους, ενώ είχαν και κάποια βελτίωση στην ικανότητά τους να διακρίνουν σχήματα και γράμματα.


Μέσα στον επόμενο χρόνο, διαπιστώθηκε ότι το μάτι με το εμφύτευμα παρουσίασε εμφανή σταθεροποίηση ή μικρή βελτίωση, ενώ αντίθετα στο άλλο μάτι που δεν είχε γίνει η θεραπεία, η εκφύλιση συνέχισε να επιδεινώνεται. 


Η πολλά υποσχόμενη έρευνα δίνει ελπίδες για επιβράδυνση ή ακόμα και θεραπεία της πάθησης, αν και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί χρόνια. Ωστόσο οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν την έρευνα και ήδη αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με ασθενείς σε πιο πρώιμο στάδιο της πάθησης. Εκτός από εμβρυικά βλαστοκύτταρα, θα δοκιμασθούν και ενήλικα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, δηλαδή ώριμα κύτταρα που έχουν αναπρογραμματισθεί, ώστε να δρουν ως βλαστικά.


Φαίνεται πως ο δρόμος για τη βλαστοκυτταρική θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έχει πλέον ανοίξει...


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science Translational Medicine".

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical
Τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics