Μια πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα βελτίωσε σημαντικά την όραση δύο ηλικιωμένων ασθενών στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι έπασχαν από προχωρημένη ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", δοκίμασαν τη θεραπεία σε ένα 86χρονο άνδρα και μια 65χρονη γυναίκα. Η θεραπεία συνίσταται σε ένα μόσχευμα βλαστοκυττάρων που εισάγεται στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς και αναγεννά τα κατεστραμμένα κύτταρα με τους φωτο-υποδοχείς.
Μετά τη μεταμόσχευση του ιστού από εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, στο πίσω μέρος των ματιών τους, οι δύο ασθενείς -που προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν καν ότι μπροστά τους υπήρχε ένα πρόσωπο ή ένα βιβλίο- μπορούν πλέον να δουν αρκετά καλά, φορώντας τα κανονικά γυαλιά τους, και να διαβάζουν μόνοι τους με ρυθμό 50 λέξεων (ο άνδρας) έως 80 λέξεων (η γυναίκα) το λεπτό.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως η έρευνά τους γεννά ελπίδες ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα καταστεί εφικτή η αποκατάσταση της όρασης πολλών ηλικιωμένων και ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να γίνει ρουτίνα, όπως η επέμβαση του καταρράκτη.
Σημειώνεται ότι η νέα θεραπεία αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει την πάθηση στο πρώτο στάδιο της εκφύλισης, στην "ξηρά" μορφή, προτού προχωρήσει στην πιο σοβαρή "υγρή" μορφή της.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πλήττει την ικανότητα κεντρικής όρασης, ενώ αφήνει άθικτη την περιφερική όραση. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών και αποτελεί την κυριότερη αιτία μόνιμης απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology".