|
Η πλούσια σε φλαβονόλες διατροφή φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας. Οι φλαβονόλες, που υπάρχουν σε αφθονία στα κρεμμύδια, τα μήλα, τα μούρα, το κάλε και το μπρόκολο, λόγω της χημικής σύστασής τους εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, ενώ παράγουν και αποτοξινωτικά ένζυμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φλαβονολών παρουσιάζουν 23% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας, όπως προκύπτει από έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 183.516 κάτοικοι της Καλιφόρνια και της Χαβάη, οι οποίοι παρακολουθούνταν επί 8 χρόνια. Μάλιστα, αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο από την επίδραση των φλαβονολών φαίνεται να είναι οι καπνιστές, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου όσον αφορά αυτήν τη μορφή καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές που καταναλώνουν περισσότερες φλαβονόλες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας κατά 59%. Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης του εν λόγω καρκίνου και -εκτός από τη διακοπή του, έως τώρα δεν είχαμε κάποιον άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής που να ξέραμε ότι μπορεί να προστατεύσει από αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Ούτε Ντλινγκς, του γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής. |
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:38:34 μμΕπανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
20/12/2024 5:30:58 μμΔημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ