Εγκύκλιο με τον τρόπο φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, οι ανασφάλιστοι που διαθέτουν αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή νοµιµοποιητικά έγγραφα διαµονής ή κάρτα υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένου (ΚΥΠΑ), δικαιούνται παροχή φαρµάκων.
Εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή µόνο όσοι έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ ή τα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα 3.600 ευρώ συν 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Απαλλάσσονται από τη συμμετοχή και ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και άτομα που φιλοξενούνται σε δομές Πρόνοιας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημειώνει, ωστόσο, ότι πρέπει να µεσολαβήσει ένα χρονικό διάστηµα προκειµένου οι αρµόδιες υπηρεσίες, αλλά και τα πληροφοριακά συστήµατα να προσαρµοσθούν στα νέα δεδοµένα.
Αυτό επηρεάζει τους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής, οι οποίοι – έως τις 15 Ιουλίου, αντί της 1ης Ιουνίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί – θα πληρώνουν συμμετοχή όπως οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι.
Με απλά λόγια, η συµµετοχή τους καθορίζεται αποκλειστικά µε βάση την αναγραφόµενη διάγνωση.
Φάρµακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρµακεία των νοσοκοµείων και του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, δίδεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των απαραίτητων φαρµάκων µέσα από το σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης µε τη χρήση του ΑΜΚΑ και µόνον.
Δήμοι και Ταμείο Πρόνοιας
Οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήµων που ασκούν αρµοδιότητες κοινωνικής προστασίας εξετάζουν τις αιτήσεις για δωρεάν φαρµακευτική περίθαλψη που κατατίθεται από τους δικαιούχους και εκδίδουν σχετικές αποφάσεις.
Από τις 8 Ιουνίου, έχουν εφαρμοστεί στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι διατάξεις του νόμου 4368/2016 για τους ανασφάλιστους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές οµάδες.
Η ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω ασθενών θα καθορίζεται από το σύστηµα ΑΤΛΑΣ. Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ στην καταχώρηση της επίσκεψης, το σύστηµα ΑΤΛΑΣ επιστρέφει για τις περιπτώσεις αυτές τον φορέα "Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόµου 4368/2016”.
Ο φορέας "Ταμείο Πρόνοιας” θα µετονοµαστεί σε "Ταµείο Πρόνοιας - ∆ικαιούχοι του άρθρου 33 του νόµου 4368/2016” και θα παραµείνει ενεργός για ένα µεταβατικό στάδιο για όσους δικαιούχους Πρόνοιας έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας σε ισχύ.
Η συνταγογράφηση για τον φορέα αυτόν θα γίνεται µε ποσοστό συµµετοχής 0%, ενώ η εκτέλεση θα γίνεται σε όλα τα φαρµακεία.
Ο φορέας "Δικαιούχοι φαρµακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014” καταργείται, αλλά οι συνταγές που έχουν ήδη καταχωρηθεί µε τον φορέα αυτόν θα εκτελούνται ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία.
Πηγή: www.iatronet.gr