από τον Βασίλη Βενιζέλο
Oι φυλακές της Ελλάδας ακολουθούν το σκληρό κοινωνικά παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών και "φιλοξενούν" σε αξιοσημείωτα μεγάλο μέρος τους μετανάστες ή χρήστες ναρκωτικών είτε για απλή χρήση και κατοχή είτε για εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα.
| |
Στη διαχείριση των κινδύνων, δηλαδή της εγκληματικότητας, των κοινωνικών φόβων και της ανασφάλειας, διαχείριση που έχει αντικαταστήσει την παροχή προνοιακών πολιτικών, έχει στραφεί η ελληνική και η ευρωπαϊκή κοινωνία από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Τα αποτελέσματα αυτής της στροφής της κρατικής πολιτικής είναι η επικράτηση του ποινικού ελέγχου χωρίς ποινική δικαιοσύνη και η περαιτέρω καταστολή των ήδη αποκλεισμένων, μεταξύ των οποίων των χρηστών ναρκωτικών και των μεταναστών. Η κοινωνική επανένταξη δεν ενδιαφέρει πλέον την πολιτική εξουσία και κυρίαρχη προτεραιότητα καθίσταται όχι η επανένταξη των φυλακισμένων, αλλά η πειθάρχησή τους μέσα στις φυλακές.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που εφαρμόζεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι φυλακές της Ελλάδας ακολουθούν το σκληρό κοινωνικά παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών κοινωνιών και "φιλοξενούν" σε αξιοσημείωτα μεγάλο μέρος τους μετανάστες ή χρήστες ναρκωτικών είτε για απλή χρήση και κατοχή είτε για εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνισε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), κατά τη διάρκεια της διεθνούς διημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο στο κατάμεστο από στελέχη και εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα "Ποινική Δικαιοσύνη, Τοξικοεξάρτηση και Κοινωνική Ένταξη". Ο Γερ. Νοταράς τόνισε ότι ο ελληνικός νόμος που προβλέπει εναλλακτικές της φυλάκισης λύσεις για τους χρήστες ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα η οικειοθελής ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα ή η παρακολούθηση από κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες, δεν εφαρμόζεται! Έτσι, χωρίς εξειδικευμένη προνοιακή πολιτική, η χρήση ναρκωτικών αποτελεί κυρίως θέμα δημοσίας τάξης και όχι δημοσίας υγείας στην Ελλάδα, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών αποτελούν αντικείμενο δίωξης για την αστυνομία και τους δικαστές, πολύ μακριά από τις υγειονομικές υπηρεσίες!
|