Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εγχειρίδιο για την καταπολέμηση των online πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων

23/9/2024 8:08:23 πμ
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η τάση της «αυτο-διάγνωσης» από τους ασθενείς και τους φροντιστές έχει αυξήσει τη χρήση του ίντερνετ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αγορά φαρμάκων, γεγονός που παράλληλα ενισχύει το παράνομο εμπόριο και τη διάθεση ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι πάντα εύκολο ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους επαγγελματίες υγείας να διαχωρίσουν τα νόμιμα και αξιόπιστα ηλεκτρονικά φαρμακεία από τα παράνομα, όπως σημειώνει η FIP που ανέπτυξε εγχειρίδιο με σχετικές κατευθύνσεις και οδηγίες.


Με τίτλο «A curriculum for addressing the risk of substandard and falsified medical products sold online» (δείτε εδώ), η έκδοση αναλαμβάνει να καλύψει κενά στη σχετική πληροφόρηση και γνώση, με στόχο να καταπολεμηθεί η χρήση ψευδεπίγραφων φαρμάκων που είναι επικίνδυνα για την υγεία, συμβάλλει στη μικροβιακή ανθεκτικότητα, μειώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στα συστήματα υγείας και εμποδίζει την οικονομική πρόοδο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.

Δήλωση πολιτικής για τον ρόλο των φαρμακοποιών στη διακοπή του καπνίσματος

Τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός στη διακοπή του καπνίσματος ώστε να μειωθεί και το βάρος των μη μεταδοτικών νόσων περιγράφει στη νέα δήλωση πολιτικής η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP). Στο κείμενο παρέχονται συστάσεις προς φαρμακοποιούς και εκπαιδευτές τους, φαρμακευτικούς συλλόγους, κυβερνήσεις, ρυθμιστικούς οργανισμούς και άλλους φορείς στο χώρο τη υγείας ώστε να υποστηριχθεί αυτός ο ρόλος του κλάδου. 


Οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν και να υποστηρίξουν το κοινό αλλά και να κάνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους καπνιστές (δομημένα προγράμματα διακοπής καπνίσματος), επισημαίνει η Ομοσπονδία, ενώ δεσμεύεται να παρέχει σχετικές πηγές πληροφόρησης και να ενθαρρύνει την επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών στο θέμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δύο επιστημονικά άρθρα και ένα συμπόσιο από τον Π.Ο.Υ. και τη FIP






Σχετικά άρθρα

ΦΣΘ: Διαθέσιμα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης 200.000 αντιγριπικά εμβόλια
Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη χορήγηση των εμβολίων Covid-19
Οι φαρμακοποιοί γιορτάζουν και αποδεικνύουν την αξία τους
Με δύο επιστημονικά άρθρα και ένα συμπόσιο από τον Π.Ο.Υ. και τη FIP
Φαρμακαποθηκάριοι: Συνεχίζονται οι διαξιφισμοί με τους φαρμακοποιούς
Και τίθενται δύο νέα ερωτήματα στον ΠΦΣ