Με ανακοίνωσή της η EFPIA καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να καταστήσει ως προτεραιότητά του την υιοθέτηση των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου για την ενδυνάμωση της ασφάλειας σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τη διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη. |
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA), η «φωνή» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντίστοιχων εθνικών τους σωματείων, χαιρέτισε την πρόταση δέσμης μέτρων («φαρμακευτικό πακέτο») που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την αναμόρφωση του φαρμακευτικού τομέα στην Ε.Ε.
Με ανακοίνωσή της η EFPIA καλεί το Ευρωκοινοβούλιο να καταστήσει ως προτεραιότητά του την υιοθέτηση των μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου για την ενδυνάμωση της ασφάλειας σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τη διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη.
Ο Brian Ager, Γενικός Διευθυντής της EFPIA, κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ενεργήσουν αποφασιστικά ώστε η ασφάλεια των ασθενών στην Ευρώπη να αποτελέσει θέμα προτεραιότητας. «Είναι ευθύνη αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις να υιοθετήσουν μέτρα που θωρακίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους», δήλωσε.
Το «φαρμακευτικό πακέτο» μεταξύ άλλων θίγει το θέμα των παράλληλων εξαγωγών (επιτρέποντας τη συνέχισή τους), περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της διακίνησης και της εξάπλωσης των πλαστών φαρμάκων, υποδεικνύει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη και παρέχει, τέλος, τη δυνατότητα σε φαρμακευτικές εταιρείες να ενημερώνουν τους πολίτες (π.χ. μέσω ιστοσελίδων) για συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας της υγείας των πολιτών μέσω ανάπτυξης καλύτερων συστημάτων ελέγχου ασφαλείας των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος αναφοράς και ελέγχου περιστατικών που αφορούν την ασφάλεια των φαρμάκων, η ίδρυση μίας νέας επιστημονικής επιτροπής στο πλαίσιο της Ε.Ε. (Συμβουλευτική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων στο πλαίσιο της Φαρμακοεπαγρύπνησης) και η εισαγωγή πρόσθετων πληροφοριών ασφάλειας και πιθανών κινδύνων στα φύλλα οδηγιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από τους ευρωβουλευτές και από τα κράτη-μέλη και δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από το 2011 ή το 2012. |
|