Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Εβδομάδα ραγδαίων εξελίξεων για τη φαρμακευτική αγορά»

1/3/2010
Ανακοινώνεται η πρώτη δόση της ανακοστολόγησης για 6.500 σκευάσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ραγδαίες αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις γύρω από την αγορά φαρμάκων, με το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστι­κότητας και Ναυτιλίας να ανακοινώνει το Δελτίο Τιμών Φαρμά­κων με την πρώτη δόση της ανακοστολόγησης για 6.500 φάρμακα και, από κοινού, τρία συναρμόδια υπουργεία να δημοσιοποιούν τις προϋποθέσεις επαναφοράς, κατάρτισης και δυναμικής αξιολό­γησης της Λίστας Φαρμάκων.

 

Σήμερα, Δευτέρα 01/03/2010, το ΥΠΟΙΑΝ πρόκει­ται να κοινοποιήσει σε κάθε φαρμακευ­τική εταιρεία τις μεταβολές, πτωτικές ή αυξητικές, που θα επέλθουν στις τιμές των προϊόντων τους, με την επισήμανση ότι πρόκειται για την πρώτη δόση της ανατιμολόγησης.

 

Όσο για τη δεύτερη δόση, το υπουρ­γείο έχει ανακοινώσει ότι θα γίνει το αρ­γότερο μέχρι το φθινόπωρο, ενώ η αγορά έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί το 2011 και αφού πρώτα διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο από τις πρώτες μειώσεις τιμών, ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες θα υποχρεωθούν σε απολύσεις πιεζόμενες από σημαντικές απώλειες στους τζίρους τους.

 

Σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση των μειώσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλεφθεί πλαφόν κοντά στο 20%, προκειμένου ο κλάδος να προσαρμο­στεί με σχετική ευκολία στα νέα τιμολο­γιακά δεδομένα. Όμως το Δελτίο του ΥΠΟΙΑΝ θα συμπεριλάβει και αυξήσεις τιμών για φάρμακα πολύ χαμηλής αξίας, ώστε να παραμείνουν στην αγορά και να μην αντικατασταθούν από νέα ακρι­βότερα.

 

Οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν από την πλευρά τους δύο 24ωρα προ­θεσμία να διατυπώσουν στο υπουργείο τυχόν ενστάσεις τους, με την προοπτική την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρα­σκευή το πρώτο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του έτους να δοθεί στη δημοσιότη­τα, προβλέποντας, όπως έχει ήδη ανα­κοινωθεί, μεταβατική περίοδο εφαρμο­γής δύο μηνών.

 

Στο μεταξύ, προκειμένου το υπουρ­γείο να εκδώσει το Δελτίο Τιμών Φαρ­μάκων θα πρέπει να λύσει και μια σειρά νομοθετικών ζητημάτων. Έτσι αυτή την εβδομάδα θα εντάξει τροπολογία σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου, που θα προβλέπει την αλ­λαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρ­μάκων.

 

Πλέον οι τιμές θα προσδιορίζονται με βάση το μέσο όρο των τριών αντίστοιχων φθηνότερων τιμών της ευρωζώνης και όχι της E.E. των 26 (εξαιρείται η Ελλάδα), ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η τροπολογία θα προβλέπει ότι ως βάση υπολογισμού των τιμών θα λαμβάνονται οι τιμές χονδρικής και όχι οι xfactory τιμές (τιμές στις οποίες πουλάει η βιομηχανία στο χονδρεμπόριο), με στόχο να υπάρξει ένα πραγματικό και κυρίως πολύ συγκεκρι­μένο πλαίσιο τιμολόγησης.

 

Πέρα όμως από την τροπολογία, αυτή την εβδομάδα το υπουργείο θα αλλάξει και την Αγορανομική Διάταξη για τα φάρμακα. Οι ρυθμίσεις που θα προωθηθούν θα προ­βλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο υπολογι­σμός των τιμών των γενοσήμων θα γίνε­ται στο 70% των πρωτοτύπων και ότι η μείωση των τιμών των πρωτοτύπων θα είναι 20% εφόσον λήγει η πατέντα τους, με την τιμή των γενοσήμων να διαμορ­φώνεται κατά 10% χαμηλότερα.

 

Η νέα Α.Δ. θα προβλέπει επίσης την επιτάχυνση του τρόπου ανατιμολόγησης των νέων φαρμάκων. Ειδικότερα, κάθε νέο φάρμακο θα ανατιμολογείται σε κάθε Δελτίο το οποίο θα εκδίδεται για τα επό­μενα δύο χρόνια (δηλαδή ανά δύο μήνες για δύο έτη) ώστε η τιμή του να συμβα­δίζει, τελικά, με τα πραγματικά τιμολο­γιακά δεδομένα της ευρωζώνης και να μην παρουσιάζει αδικαιολόγητες αυξητι­κές αποκλίσεις από τα μέσα επίπεδα της ευρωπαϊκής αγοράς, πολύ δε περισσό­τερο από το μέσο όρο των τριών φθηνό­τερων εθνικών αγορών.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική (01/03/2010)


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ