Από το Capital.gr (25/8/2010):
Τις αλλαγές στο νομικό καθεστώς δικηγόρων, φαρμακοποιών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών και των υπολοίπων «κλειστών» επαγγελμάτων θα κοινοποιήσουν έως την επόμενη Τρίτη 31/8 οι αρμόδιοι υπουργοί στο γραφείο του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η εντολή δόθηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, με σχετική επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου. Τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα εποπτεύουν, να προχωρήσουν σε καταγραφή των εμποδίων που υπάρχουν και σε ανάλυση της διεθνούς τακτικής και της νομολογίας.
Χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, σε μία ρεβάνς της επίθεσης που δέχθηκε από πολλούς ομολόγους του για την αναθεώρηση του Μνημονίου επανέλαβε το αίτημα. Ζήτησε έως το τέλος του μήνα να λάβει από τους υπουργούς εγγράφως τις αποφάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν το χαρτοφυλάκιό τους.
Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων έγινε με την απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών και βυτίων πριν από έναν μήνα. Το ίδιο «μοντέλο» της οριζόντιας νομοθετικής ρύθμισης θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, εκτός από όσα μπορούν να «απορρυθμιστούν» και με υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται όσοι καλύπτονται από την Οδηγία Μπολκενστάιν, η οποία έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους.
Το ζητούμενο στα περισσότερα επαγγέλματα είναι να καταργηθεί η κατώτατη εγγυημένη από το κράτος τιμή στην παροχή υπηρεσιών. Αρμόδια στελέχη δίδουν ως παράδειγμα τα γραμμάτια προείσπραξης των δικηγόρων, το ποσοστό 1% επί των συμβολαίων που λαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι, το ελάχιστο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Οι ελάχιστες αμοιβές σε αρχιτέκτονες ορκωτούς λογιστές και μηχανικούς. Επίσης ζήτημα υπάρχει με τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην εγκατάσταση φαρμακείων, βενιζινάδικων, οι περιορισμοί στα αρτοποιεία, στην άσκηση καθηκόντων των δικηγόρων ανά την επικράτεια και στη διαφήμιση του επαγγέλματός τους κλπ.
Η καταληκτική ημερομηνία που τέθηκε για να ολοκληρωθεί η ψήφιση των νόμων είναι το τέλος Οκτωβρίου. Σε μία σειρά από κατηγορίες υπάρχει σαφής αναφορά στο Μνημόνιο, η οποία μάλιστα έχει πιο «χαλαρό» χρονικό ορίζοντα, δηλαδή λήγει στο τέλος του 2010 ή επεκτείνεται στο 2011.
Όμως, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι αφενός πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να επιταχυνθούν και αφετέρου δεν αποκλείεται στην νέα «αναθεώρηση» του φθινοπώρου να εξειδικευθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.
Οι επιτηρητές θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις των υπουργών και μία πλήρη εικόνα για τους «φραγμούς» σε κάθε κλάδο. Θεωρείται πιθανό (όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην περίπτωση του ΟΣΕ) να προχωρήσει σε σαφέστερες «εντολές» για κάθε επάγγελμα, ώστε να καμφθούν έτσι και οι κλαδικές πιέσεις που αναμένονται έντονες.