Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


«Εθιστικό» και ένοχο για καρκίνο του δέρματος το σολάριουμ

4/10/2016 3:05:31 μμ
Ποια η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Το τεχνητό μαύρισμα θεωρείται πλέον μόδα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε νότιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που έχουν αρκετό ήλιο . Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μόδα καθώς το σολάριουμ αποτελεί από τις πρώτες αιτίες για καρκινογενέσεις στο δέρμα.


Μια ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε πως πέρσι, σολάριουμ έκανε το 42% των ενηλίκων και το 24% των εφήβων, ενώ για το έτος 2016, το ποσοστό ανέρχεται στο 21% των ενηλίκων και το 36% των εφήβων. Παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για αποφυγή του τεχνητού μαυρίσματος. βλέπουμε μια σταδιακή προτίμηση από τους εφήβους.


Ο Ιταλός καθηγητής δερματολογίας Mariano Suppa, που συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογίας (EADV 2016) στη Βιέννη, είπε: «Υπάρχουνισχυρές αποδείξειςότι το σολαριουμ προκαλει μελανωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και, σε μικρότερο βαθμό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ειδικάεάν η πρώτη έκθεση στην ακτινοβολία γίνεται σε νεαρή ηλικία.Ενοχοποιείται, δε, για έναν μεγάλο αριθμό μελανωμάτων, πριν από την ηλικία των 30 ετών»


Ακόμη ανέφερε τον όρο «tanorexia», ώστε να αποδοθεί η εξάρτηση που προκαλεί η διαδικασία του σολάριουμ, ενώ τόλμησε να την χαρακτηρίσει «εθιστική συνήθεια».


Τα επιστημονικά δεδομένα από τις διάφορες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς γύρο από την σχέση του σολάριουμ με τον καρκίνο, έχουν δείξει πως όσοι καταφεύγουν στο «τεχνικό μαύρισμα» έχουν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα από όσους δεν έχουν κάνει ποτέ σολάριουμ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics