1. Από το Βήμα (9/12/2010): «Έλεγχοι στα φαρμακεία για τις τεχνητές ελλείψεις»
Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων. Περισσότερα από 400 φάρμακα λείπουν τους τελευταίους μήνες από την ελληνική αγορά. Ανάμεσά τους πολλά καρδιολογικά, αναλγητικά και αντιβιοτικά, η γνωστή σε όλους ασπιρίνη και το ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας Viagra.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κάνουν λόγο για τεχνητές ελλείψεις τις οποίες αποδίδουν στην μείωση των τιμών των φαρμάκων. Η ενέργεια αυτή, επισημαίνουν, είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών και την ανεπαρκή, εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς.
«Οι ελλείψεις έγιναν ιδιαιτέρως έντονες τον περασμένο Μάιο, όταν "έπεσαν" οι τιμές των φαρμάκων. Είχα προειδοποιήσει τότε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι πριν προχωρήσει στις μειώσεις των τιμών πρέπει να εξασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.) Κων. Λουράντος. Όπως καταγγέλλει, οι φαρμακοποιοί υφίστανται εκβιασμό και από εταιρείες, οι οποίες δίνουν φάρμακα υψηλού κόστους απευθείας στους φαρμακοποιούς και όχι στις φαρμακαποθήκες με το πρόσχημα ότι θα τα εξάγουν.
Ο εκπρόσωποι του Φ.Σ.Α. έστειλαν εξώδικο στους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και ζητούν να παρέμβουν άμεσα για την εξομάλυνση της τροφοδοσίας των ελληνικών φαρμακείων. «Σε αντίθετη περίπτωση», τονίζουν, «θα προβούμε σε όλα τα νόμιμα για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Θα στηρίξουμε επίσης κάθε νομική ενέργεια μέλους μας που στρέφεται κατά ενεργειών ή παραλείψεων οποιουδήποτε υπεύθυνου για την κατάσταση αυτή».
Όπως δήλωσε προς το Βήμα ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. Ι. Τούντας, ξεκινούν έλεγχοι σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και εταιρείες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και ποιοι ευθύνονται γι αυτές. «Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι οι ιδιοκτήτες των φαρμακαποθηκών επανεξάγουν φάρμακα, τα οποία είναι αναντικατάστατα και έχουν βαρύνουσα σημασία για τη Δημόσια Υγεία, αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή τους. Αν διαπιστώσουμε ότι φέρουν ευθύνη γι αυτή την κατάσταση οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβάλλουμε χρηματικά πρόστιμα. Σε ανάλογη περίπτωση, πριν από δύο μήνες, είχαμε βάλει σε εταιρεία πρόστιμο ύψους 22.000 ευρώ», διευκρινίζει.
Μεταξύ των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι το Madopar (χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον), για το οποίο ο Ε.Ο.Φ. είχε αποφασίσει την απαγόρευση της εξαγωγής του τον περασμένο Οκτώβριο. Οι λόγοι ήταν και τότε ίδιοι. «Η απαγόρευση για το Madopar εξακολουθεί να ισχύει», σημειώνει ο κ. Τούντας.
Στη λίστα με τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις είναι άλλα τρία για τα οποία τον Οκτώβριο είχε επίσης απαγορευθεί η εξαγωγή τους από τον Ε.Ο.Φ. Πρόκειται για τα φάρμακα Cellcept (ανοσοκατασταλτικό), Tegretol (αντιεπιληπτικό) και Seroquel (αντιψυχωσικό).
2. Από τη Μακεδονία (10/12/2010): «Πιο εύκολα βρίσκεις το Τζόκερ παρά το φάρμακο σου»
Περισσότερα από 400 φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και καρδιολογικές παθήσεις, ακόμη και η παραδοσιακή ασπιρίνη, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στα φαρμακεία της χώρας.
Ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί είτε ανταλλάσσουν φάρμακα μεταξύ τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είτε απλώς σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τις ελλείψεις φαρμάκων, τονίζοντας ότι "μετά τη μείωση των τιμών σε μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων τον περασμένο Μάιο και την εν συνεχεία περαιτέρω μείωση-διόρθωση αυτών τον Σεπτέμβριο, μας καταγγέλλονται καθημερινά από μέλη μας σοβαρότατες και διαρκείς ελλείψεις”. Μάλιστα, ο σύλλογος αποκαλύπτει και τα ονόματα 34 φαρμακαποθηκών, οι οποίες, όπως καταγγέλλει, αρνούνται συστηματικά να παραδώσουν φάρμακα με το αιτιολογικό ότι "οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τους παραδίδουν ικανές ποσότητες”.
"Έχουμε φτάσει στο σημείο να ψάχνουμε από τη φαρμακαποθήκη στη φαρμακευτική εταιρεία και το αντίστροφο, χωρίς τελικά να μπορούμε να βρούμε το φάρμακο που χρειάζεται ένας ασθενής. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που θα το βρούμε, δεχόμαστε εκβιασμό, καθώς οι φαρμακαποθήκες ή οι εταιρείες μάς ζητούν να πληρώσουμε τοις μετρητοίς για το φάρμακο”, δηλώνει στη Μακεδονία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι μετά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των χονδρεμπόρων-εξαγωγέων για παράλληλες εξαγωγές, ενώ οι μητρικές φαρμακευτικές εταιρείες, που ζημιώνονται από τις μειώσεις αυτές, δεν είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην επαρκή κυκλοφορία συγκεκριμένων φαρμάκων στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι να μένει ακάλυπτη η ελληνική αγορά, καθώς, λόγω της χαμηλής τιμής τους, τα περισσότερα φάρμακα μετατράπηκαν σε εξαγώγιμα.
"Κάποια από τα φάρμακα που λείπουν είναι αναγκαία και αναντικατάστατα χρόνιων παθήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι η διαρκής έλλειψή τους θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Επίσης, η άρνηση των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν με φάρμακα τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία είναι παράνομη και αντίκειται στον σκοπό για τον οποίο έχουν αδειοδοτηθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ακόμη και σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αν δεν βρεθεί λύση”, τονίζει ο κ. Λουράντος.
Με το εξώδικό του κατά του Ε.Ο.Φ. ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζητεί από τους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να παρέμβουν άμεσα για την εξομάλυνση της τροφοδοσίας των ελληνικών φαρμακείων με την εξασφάλιση επαρκούς κυκλοφορίας ελεγμένων και ποιοτικώς άριστων προϊόντων και να λάβουν κάθε νόμιμο μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα και για την αποφυγή ελλείψεων, προβαίνοντας ακόμη και σε εισαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος χωρίς ποσοτικούς ή άλλους περιορισμούς, εφόσον οι ανάγκες της δημόσιας υγείας το επιβάλλουν ή αν ο δικαιούχος της άδειας κυκλοφορίας δεν συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις του. Επίσης, να διενεργήσουν αιφνίδιες επιθεωρήσεις και δειγματοληψίες σε φαρμακαποθήκες και εταιρείες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει τρίμηνο στοκ και να επιβάλουν σχετικές κυρώσεις, όπου συντρέχει λόγος.
Ανάλογες είναι οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει στη Μακεδονία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, η έλλειψη φαρμάκων προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ οι φαρμακοποιοί επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, ανταλλάσσοντας φάρμακα μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις αυτές.
"Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει χρονίσει και για το οποίο ευθύνεται αφενός η κερδοσκοπική λογική πολλών φαρμακοβιομηχανιών και αφετέρου η έλλειψη κεντρικού κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πάγια θέση μου είναι η δημιουργία γενικής γραμματείας φαρμάκου, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, με συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την τιμολόγηση και τη διακίνηση των φαρμάκων. Η υπάρχουσα πολυνομία έχει οδηγήσει στο χάος που ζούμε όλοι μας”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.