Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ε.Ο.Φ.: συσχέτιση του Raptiva με Προϊούσα Πολυεστιακή Λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML)

19/1/2009
Μεγάλη η σπουδαιότητα της συνεχούς κλινικής επαγρύπνησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMEA) ενέκρινε την αποστολή από την εταιρεία Merck A.E. της παρακάτω επιστολής προς τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να ενημερωθούν για θέμα ασφάλειας του Raptiva (εφαλιζουμάμπη):

«Συσχέτιση της εφαλιζουμάμπης (Raptiva) με Προϊούσα Πολυεστιακή Λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML).

 

Το Raptiva (εφαλιζουμάμπη) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μετρίως σοβαρή έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή δεν ανέχονται άλλες συστηματικές θεραπείες συμπεριλαμβανομένων της κυκλοσπορίνης, της μεθοτρεξάτης και PUVA.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2008, στα πλαίσια της μετεγκριτικής παρακολούθησης του προϊόντος αναφέρθηκε ένα περιστατικό Προϊούσας Πολυεστιακής Λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML) σε έναν ασθενή με ψωρίαση κατά πλάκας, ο οποίος λάμβανε εφαλιζουμάμπη (Raptiva).

 

Στο περιστατικό αυτό το Raptiva είχε δοθεί ως μονοθεραπεία για περίπου 4 έτη.

 

Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της:

• Συνεχούς κλινικής επαγρύπνησης.

• Άμεσης διακοπής του Raptiva σε υποψία PML, με περαιτέρω κατάλληλη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (MRI) και οσφυονωτιαία παρακέντηση.

 

Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής είναι σε συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

 

Επιπρόσθετες πληροφορίες για την ασφάλεια

Η Προϊούσα Πολυεστιακή Λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML) είναι μία σπάνια, εξελισσόμενη και απομυελινωτική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνήθως οδηγεί σε θάνατο ή σοβαρή αναπηρία. PML προκαλείται από την ενεργοποίηση του ιού JC, έναν ιό polyoma που βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή σε ποσοστό έως και 80% των υγιών ενηλίκων. Ο ιός JC συνήθως παραμένει λανθάνων, τυπικά δε προκαλεί PML μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι παράγοντες που οδηγούν στην ενεργοποίηση μίας λανθάνουσας λοίμωξης δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

 

Υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό PML και ένα περιστατικό με συμπτώματα που υποδηλώνουν PML σε ασθενείς που λαμβάνουν Raptiva.

 

Το πρόσφατο περιστατικό της PML έχει αναφερθεί σε έναν άντρα 70 ετών, ο οποίος λάμβανε RAPTIVA για περισσότερο από 4 έτη για τη θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας. Ταυτόχρονα με το Raptiva, δεν ελάμβανε άλλα συστηματικά ανασοκατασταλτικά. Ο ασθενής εμφάνισε επίσης στεφανιαία νόσο και υπερλιπιδαιμία. Η PML διαγνώστηκε με βάση την ανίχνευση του JC ιικού DNA στη CSF (δοκιμασία εγκεφαλονωτιαίου υγρού), τα κλινικά συμπτώματα, και τα ευρήματα στην MRI. Ο ασθενής πέθανε περίπου δύο μήνες μετά από την έναρξη των πρώτων νευρολογικών του συμπτωμάτων.

 

Το δεύτερο περιστατικό αναφέρεται σε έναν ασθενή που ανέπτυξε προοδευτικά εκφυλιστικά νευρολογικά συμπτώματα που υποδηλώνουν PML. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε μία οριστική διάγνωση και η PML δεν επιβεβαιώθηκε.

 

Tα περιστατικά αυτά προσδίδουν έμφαση στην σπουδαιότητα της κλινικής επαγρύπνησης κατά τον χειρισμό ασθενών υπό αγωγή με Raptiva.

 

Μέχρι σήμερα η συνολική έκθεση έπειτα από την πρώτη έγκριση του RAPTIVA στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο του 2003, έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση σε 47.000 ανθρωπο-ετη παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 15.000 ανθρωπο-ετη αναλογούν σε έκθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο απόλυτος κίνδυνος της PML σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Raptiva δεν μπορεί επακριβώς να εκτιμηθεί.

 

Περαιτέρω πληροφορίες στις συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας

Αν ένας ασθενής αναπτύξει PML, το Raptiva πρέπει να διακοπεί οριστικά.

Το Raptiva πρέπει να συνταγογραφείται σύμφωνα με την Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧΠ).

Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τυχόν νέα ή επιδεινούμενα νευρολογικά συμπτώματα ή σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν PML (όπως διαταραγμένες γνωσιακές λειτουργίες, οπτικές διαταραχές, ημιπάρεση, διαταραγμένη ψυχική κατάσταση ή μεταβολές στη συμπεριφορά). Εάν υπάρχει υποψία για PML, η περαιτέρω χορήγηση πρέπει να αναστέλλεται μέχρι να αποκλειστεί η PML.

Ο κλινικός γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει τον ασθενή για να καθορίσει αν τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά νευρολογικής δυσλειτουργίας, και αν είναι έτσι, κατά πόσο αυτά τα συμπτώματα πιθανόν υποδηλώνουν PML. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) κατά προτίμηση με σκιαγραφικό, της δοκιμασίας εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) για ιικό DNA JC και της επαναληπτικής νευρολογικής αξιολόγησης.

Θα πρέπει επίσης να δίνεται συμβουλή στους ασθενείς να ενημερώνουν για την αγωγή τους συντρόφους τους ή τους ανθρώπους που τους φροντίζουν, δεδομένου ότι αυτοί μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα τα οποία οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται.

Υπενθυμίζεται στους Επαγγελματίες Υγείας να συνεχίσουν την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αναφοράς αυθόρμητων αναφορών».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token