Από την Ημερησία (11/1/2011, της Ελένης Πετροπούλου):
"Δυσμενέστερους όρους για τους φαρμακοποιούς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος, προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα «κλείσει» οριστικά το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη σε τρία βασικά σημεία, για τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή»:
- Λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
- Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανεξάρτητα από την καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate).
- Αναθεώρηση των πληθυσμιακών ορίων -προς τα κάτω- για την ίδρυση νέων φαρμακείων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ότι τα μέτρα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται τελικά ο κλάδος να μην εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα περίπου 160 επαγγελμάτων. Και αυτό διότι πληθαίνουν οι πιέσεις υπουργών οι οποίοι θεωρούν ότι το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά σε πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και κατά συνέπεια «χάνουν» τη διαπραγματευτική τους δύναμη στις συζητήσεις τους με τους εκπροσώπους επαγγελματιών άλλων κλάδων οι οποίοι οδεύουν προς απελευθέρωση.
Προς το παρόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει στους φαρμακοποιούς το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση φαρμακείου να μειωθεί στους 1.000 κατοίκους, από 1.500 που είναι σήμερα, και να φθάνει ακόμη και τους 1.300 κατοίκους σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, έχει προτείνει να δοθεί ελευθέρας ώστε όποιος φαρμακοποιός επιθυμεί να ανοίγει το φαρμακείο του. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι τουλάχιστον το 20%-25% των φαρμακείων να είναι ανοιχτό. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα δύο προτεινόμενα μέτρα, ενώ έχουν συμφωνήσει σε δύο σημεία.
Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει «ναι», στη λεγόμενη συνάσκηση, δηλαδή τη δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων φαρμακοποιών να ασκούν το επάγγελμά τους στο ίδιο φαρμακείο, καθώς και για το εύρος του κλιμακωτού rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εύρος του rebate φαίνεται ότι διαμορφώνεται από 0 έως 7% επί του τζίρου κάθε φαρμακείου από κάθε ασφαλιστικό ταμείο και υπό τη ρητή στο νόμο αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Από την Αυγή (11/1/2011, του Βασίλη Βενιζέλου):
Νέα, πιο δυσμενή για τους φαρμακοποιούς, δεδομένα φαίνεται ότι επιχειρεί να θέσει πλέον η κυβέρνηση στη δημόσια διαβούλευση για τη νομοθέτηση ορισμένων μέτρων που θα συνιστούν μορφή απελευθέρωσης του επαγγέλματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φέρεται να είναι ανυποχώρητη για τη λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και την αναθεώρηση των πληθυσμιακών ορίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων.
Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Αν. Λοβέρδος στους διαπιστευμένους υγειονομικούς συντάκτες, αφού ο υπουργός Υγείας θα κληθεί να απαντήσει μεταξύ άλλων διεξοδικά για τα θέματα των φαρμακοποιών, όπως αυτά διαμορφώνονται στις νέες συνθήκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αν. Λοβέρδος δεν φαίνεται να έχει πείσει τους συναδέλφους του υπουργούς της κυβέρνησης ότι προχωρά σε πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και η διστακτικότητα, την οποία του καταμαρτυρούν, δημιουργεί αλυσιδωτές εμπλοκές στις συζητήσεις άλλων υπουργών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών άλλων κλάδων οι οποίοι οδεύουν προς απελευθέρωση.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως ο συνδυασμός της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με την οιονεί ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων εξουδετερώνει τον βασικό ισχυρισμό του υπουργού Υγείας, αλλά και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τον οποίο η ελεύθερη αδειοδότηση θα οδηγήσει σε αύξηση των φαρμακείων στη χώρα και, συνεπώς, σε νέα εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Με μειωμένο ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο ότι κάθε φαρμακείο της χώρας θα είναι κερδοφόρο.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, ο Αν. Λοβέρδος είχε προτείνει το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση φαρμακείου να μειωθεί στους 1.000 κατοίκους, από 1.500 που είναι σήμερα, και να φθάνει ακόμη και τους 1.300 κατοίκους σε ορισμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά.
Στην ίδια σύσκεψη ο υπουργός Υγείας είχε επίσης προτείνει να δοθεί ελευθέρας για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο σε όλη τη χώρα, και μάλιστα με τη νομοθετική πρόβλεψη το όριο για τα φαρμακεία που θα είναι ανοιχτά εκείνη την ημέρα να μην πέφτει κάτω από το 20% της δύναμης εκάστου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είχαν εμφανισθεί και παραμένουν ιδιαίτερα "κλειστοί" και στα δύο θέματα.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τότε σε δύο μόνο σημεία. Πρόκειται για τη λεγόμενη συνάσκηση, δηλαδή τη δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων φαρμακοποιών να ασκούν το επάγγελμά τους στο ίδιο φαρμακείο, καθώς και για το εύρος του κλιμακωτού rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία. To εύρος του rebate φαίνεται ότι διαμορφώνεται από 0 έως 7% επί του τζίρου κάθε φαρμακείου από κάθε ασφαλιστικό ταμείο και υπό τη ρητή στον νόμο αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Αν. Λοβέρδος, μάλιστα, είχε κάνει επίσης σαφές στην ίδια σύσκεψη ότι συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κ. Λουράντου, η οποία προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα για ίδρυση περισσοτέρων του ενός φαρμακείων στον περιβάλλοντα χώρο των δημοσίων νοσοκομείων.
Πάντως οι φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας θέσουν νέα θέματα στη δημόσια διαβούλευση και προχωρήσουν πέραν των έως τώρα συμφωνημένων".