Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δυσβάσταχτες οι υγειονομικές δαπάνες για τους ασθενείς με καρκίνο

11/9/2024 4:16:00 πμ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά την άμεση λήψη μέτρων από τους συναρμόδιους φορείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενημερώνει με ανοικτή επιστολή την ηγεσία του υπ. Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ότι η πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις καταγγελίες που συχνά λαμβάνει η Ομοσπονδία από ασθενείς που αναγκάζονται να επωμισθούν επιπλέον των προβλεπόμενων δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στις περιπτώσεις των ακτινοθεραπειών, των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών. 


Οι επιπλέον δαπάνες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο γεγονός ότι οι ιδιώτες πάροχοι -επικαλούμενοι πιέσεις από το υπερβολικό clawback και με την υιοθέτηση διαφόρων μεθοδεύσεων, ορισμένες από τις οποίες περιγράφονται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη- επιχειρούν, λειτουργώντας πέρα από κάθε νομιμότητα, τη μετακύληση στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τους ασθενείς, μέρους ή του συνόλου των υποχρεωτικών επιστροφών. 


«Τέτοιες πρακτικές είναι έκνομες, στέκονται εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια και την ποιότητα ζωής τους», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ, ζητώντας παράλληλα από τους συναρμόδιους φορείς να λάβουν μια σειρά από μέτρα θωράκισης των ασθενών. Η ΕΛΛΟΚ, στο πλαίσιο της αποστολής της, στέκεται στο πλευρό των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, ενημερώνοντάς τους για τα δικαιώματά τους και ενθαρρύνοντάς τους να συμβάλλουν στην ορθή καταγραφή και αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών προβαίνοντας σε επώνυμες αναφορές και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς. 

Καλεί επομένως το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:

  • Να εξετάσουν άμεσα και διεξοδικά, τόσο το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, όσο και τις καταγγελίες των ογκολογικών ασθενών.
  • Στο πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, να καθιερωθεί και να αναπτυχθεί ουσιώδης θεσμική επικοινωνία και συνεργασία με τους κεντρικούς φορείς εκπροσώπησης των Ασθενών ανά κατηγορία νόσου (π.χ. Ογκολογία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεδίο.
  • Να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των μηχανογραφικών συστημάτων και της τεχνολογίας για τον εντοπισμό της παραβατικότητας.
  • Να καθιερώσουν τη διαδικασία τακτικών ελέγχων, ώστε να παταχθεί η παρανομία και να αποφευχθεί η παγίωση αντίστοιχων πρακτικών.
  • Να ορίσουν και να εφαρμόσουν κλιμακούμενες ποινές για την αντισυμβατική λειτουργία ιδιωτών παρόχων.
  • Να προχωρήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει αναλυτική, προσβάσιμη και κατανοητή πληροφόρηση σχετικά με τους συμβεβλημένους παρόχους και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν ανά περιοχή και κατηγορία, με δυνατότητα αξιολόγησής τους από τους ίδιους τους πολίτες.
  • Να υποχρεώσουν τους ιδιώτες παρόχους σε ενημερωτικές προς τους πολίτες αναρτήσεις εντός του χώρου τους, επί των προβλεπόμενων υπηρεσιών και χρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις που συνήθως εντοπίζεται αντισυμβατική συμπεριφορά.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»






Σχετικά άρθρα

ΗΔΙΚΑ: Στην τελική ευθεία το έργο RIS/PACS
Τα πολλαπλά οφέλη της ψηφιοποίησης των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ
Γιατί ξεμένει η Ευρώπη από εμβόλια;
Έκθεση από την ένωση Vaccines Europe αποκαλύπτει
Θ. Καρποδίνη: Ο ΕΟΠΥΥ επενδύει στην καινοτομία
Η Διοικήτρια του Οργανισμού στην 88η ΔΕΘ