Νέα περιοριστικά μέτρα και παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, προκειμένου να συγκρατηθούν οι δαπάνες κυρίως του ΕΟΠΥΥ, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς όπως είπε «οι δαπάνες αυξάνονται αντί να συγκρατούνται».
Μιλώντας στο συνέδριο Medical Devices & Diagnostics «Navigating Through a Challenging Regulatory Climate», αναφέρθηκε διεξοδικά στους πόρους που έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στο σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως είπε «φέτος τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντική αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, ο εξορθολογισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με στόχο την οικονομική του εξυγίανση και την κάλυψη των αναγκών υγείας των ασφαλισμένων ευθύνης του αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση».
3,5 δισ. ευρώ για παλιά χρέη
Πιο συγκεκριμένα και ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος του 2011, οι οποίες προβλέπονται να πληρωθούν φέτος από πόρους της Δανειακής Σύμβασης, ανέρχονταν στα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
- 2 δισ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ (1,7 δισ. ευρώ από τα αρχικά ενταχθέντα στον ΕΟΠΥΥ ταμεία και 273 εκατ. ευρώ από τα μεταγενέστερα ενταχθέντα Ταμεία).
- 1,5 δισ. ευρώ αφορούν τα Δημόσια Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου των Πανεπιστημιακών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και του ΝΙΜΤΣ).
Μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις έχουν ανέλθει στο 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
- 1,2 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
- 1,2 δισ. ευρώ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- 205 εκατ. ευρώ στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και 117 εκατ. ευρώ στο ΝΙΜΙΤΣ.
- 15 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
Από αυτές τις χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έγιναν πληρωμές στα 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
- 835 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.
- 1,1 δισ. ευρώ από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- 172,4 εκατ. ευρώ από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
- 111,3 εκατ. ευρώ από το ΝΙΜΙΤΣ.
- 11,6 εκ. ευρώ από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία είναι προφανές ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα αφού έχει χρηματοδοτηθεί το 61% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού και έχει εξοφληθεί μόλις το 42%».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έφτασε στην αγορά –στους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς– διατέθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καλυφθούν νέα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Έρχονται μέτρα
Με βάση τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού και προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ο αναπληρωτής υπουργός επί των Οικονομικών ανέπτυξε τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τα οποία είναι:
- Ο εξορθολογισμός των δαπανών νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
- Η επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής υφιστάμενων οφειλών και εξόφλησης υποχρεώσεων τρέχοντος αλλά και προηγούμενων ετών.
- Ο συστηματικός έλεγχος των δικαιούχων συμβεβλημένων ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας.
- Η συγκράτηση της δαπάνης προμηθειών ιατροτεχνολογικών υλικών και φαρμάκων.
- Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την επίτευξη των παραπάνω αποτελούν:
- Η εφαρμογή κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) και η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw-back) για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες.
- Η ανάθεση σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες του ελέγχου των παραστατικών και των αναγκαίων δικαιολογητικών, καθώς και η εκκαθάριση των λογαριασμών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων με αυτόν παρόχων υπηρεσιών υγείας.
- Η σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και η αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).