Στη συνάντηση παρουσιάστηκε αναλυτικά από την πλευρά μας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι οι πολλαπλές διαρρήξεις φαρμακείων έχουν φέρει σε απόγνωση τους συναδέλφους και μάλιστα όχι μόνο αυτούς που έχουν πέσει θύματα των διαρρηκτών. Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Πέφτουμε να κοιμηθούμε το βράδυ με το μυαλό μας στο φαρμακείο μας, το μάτι μας μισάνοιχτο προς το τηλέφωνο, ελπίζοντας να μη χτυπήσει στη μέση της νύχτας και μας ειδοποιήσουν για τα δυσάρεστα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας μάς εξήγησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο σε επίπεδο ελλιπούς στελέχωσης όσο και σε επίπεδο υφιστάμενης νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, με την ισχύουσα νομοθεσία οι διαρρήκτες που συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν, άρα είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν το έργο τους που διεκόπη από τη σύλληψή τους, όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση των φαρμακείων. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτό αναμένεται να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε υπάρχει η ελπίδα να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση. Τόσο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης όσο και ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης ανέφεραν στα μέλη του προεδρείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι έχουν υπόψη τους όλες τις καταγγελθείσες περιπτώσεις διαρρήξεων φαρμακείων και διαβεβαίωσαν ότι θα ενταθούν και θα πυκνώσουν οι περιπολίες σε όλο το νομό.
Ζήτησαν δε να ενημερωθούν τα φαρμακεία-μέλη του Συλλόγου ότι πρέπει πάντα να καταγγέλλονται στην αστυνομία όλες οι περιπτώσεις διαρρήξεων και έδωσαν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη θωράκιση των φαρμακείων.
Τα μέτρα προστασίας των φαρμακείων
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενισχύσουν κατασκευαστικά τις ράγες των ρολών ασφαλείας των φαρμακείων τους και να φροντίσουν ώστε να τοποθετηθούν αισθητήρες του συναγερμού και στα ρολά ασφαλείας. Επίσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες φύλαξης με τις οποίες συνδέονται τα συστήματα συναγερμού των φαρμακείων θα καλέσουν άμεσα την αστυνομία. Εάν το σύστημα ασφαλείας είναι συνδεδεμένο με το κινητό τηλέφωνο του φαρμακοποιού εκείνος οφείλει να ειδοποιήσει άμεσα την αστυνομία. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους της αστυνομίας και της Ασφάλειας να ενταθεί η προσοχή των Αρχών στο ζήτημα που απασχολεί τα φαρμακεία και να αυξηθούν οι περιπολίες, τουλάχιστον κατά το διάστημα που παρατηρείται εποχικά αυξημένη δραστηριότητα διαρρήξεων.
Δεδομένου ότι οι διαρρήξεις φαρμακείων συνεχίζονται, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να του ζητήσουμε να επισπεύσει την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας που αφήνει ελεύθερους τους δράστες τέτοιων παρανομιών, ελπίζοντας πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτίθεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ασφαλιστική κάλυψη των μελών του για τέτοιου είδους ζημιές, ώστε στους συναδέλφους να μένει μόνο ο πονοκέφαλος της τακτοποίησης του χώρου τους ύστερα από μια τέτοια περιπέτεια και να μην έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της οικονομικής κάλυψης των ζημιών. Για το λόγο αυτό έχουμε πάρει προσφορές από ασφαλιστικές εταιρείες και άμεσα θα προχωρήσουμε στην υπογραφή σχετικής σύμβασης.
ΠΗΓΗ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ #177