Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διακομματική Επιτροπή για το Φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ

19/6/2024 10:53:20 μμ
Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να ισορροπήσει η αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου, Μιχάλη Χειμώνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έχοντας ως δεδομένο ότι οι διαθέσιμοι πόροι για την Υγεία δεν είναι απεριόριστοι, ο υπ. Υγείας, 'Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε -μιλώντας στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο ΣΦΕΕ- ότι αποτελεί απόλυτη ηθική υποχρέωση της πολιτείας η εύρεση τρόπων να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της και αυτός ο στόχος προϋποθέτει τη συνεργασία της βιομηχανίας, του ιατρικού κόσμου και των ασθενών. 


«Για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις» ανέφερε, τονίζοντας πως απαιτούνται κανόνες και υπευθυνότητα και από τη φαρμακοβιομηχανία για κάθε θεραπεία που εισάγεται. Αναφερόμενος στις ενέργειες της πολιτείας, δήλωσε ότι από την 1η Ιουνίου το σύστημα της συνταγογράφησης κλειδώνει αυτόματα όταν ο γιατρός προσπαθεί να παραβιάσει τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη βεβαιότητα ότι ο ασθενής πρέπει να παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται και όχι κάποιο άλλο». Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός διάφανου και προβλέψιμου δημοσιονομικού περιβάλλοντος και την παροχή κινήτρων, προτεραιοποιώντας παράλληλα την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία, που θα θέσει σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο τις δεσμεύσεις και των δύο πλευρών.


Σύμφωνος με την τοποθέτηση του υπ. Υγείας, δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ωστόσο διαφορές στον χρονισμό κάποιων πραγμάτων. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, όπως επισήμανε, αναφέροντας πως η φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτίστως υπόλογη. «Πρέπει να υπάρξει ισορροπία χρηματοδότησης και κατανάλωσης» τόνισε, καλωσορίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές. «Στην Ελλάδα έχουμε τις καλύτερες εκβάσεις σε σχέση με τις χρηματικές εισροές που κάνει η Πολιτεία. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συγκλίνουμε σε έναν κοινό ορισμό για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς», κατέληξε.


«Το διάστημα 2012-2023 υπήρχε μια επιπέδωση των δαπανών υγείας, ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν με ρυθμό 4-5% το χρόνο, ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ. Την διαφορά μεταξύ ζήτησης και δαπάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την κάλυψε κατά 80% η φαρμακοβιομηχανία. «Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback, μόνο θα καλύψει την αύξηση», συμπλήρωσε. «Θέλουμε να λειτουργήσει Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, ζητώντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχο της συνταγογράφησης και δημιουργία μητρώων».


Για την Παυλίνα Καρασιώτου, Γενική Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η λύση στη στενότητα των πόρων έναντι των αυξανόμενων αναγκών και των φαρμάκων, βρίσκεται στον εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ η ομιλήτρια έκανε λόγο για αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης σε όρια που η οικονομία μπορεί να αντέξει, μέσω συγκεκριμένων καναλιών, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση συζητά ήδη πώς θα συνεχίσει τις δράσεις που τώρα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 


Τέλος στο ίδιο συνέδριο ο 'Αρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπ. Υγείας επισήμανε πως η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καθολική πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία σε επίπεδο Ε.Ε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε και νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια