Με την προσδοκία η επιστημονική ημερίδα «Διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων - Αντιμετώπιση μιας περιβαλλοντικής απειλής» να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια των επιστημόνων και της πολιτείας για την αλλαγή της κουλτούρας όλων στο ζήτημα της περισυλλογής και της υγειονομικής καταστροφής των φαρμακευτικών ουσιών, έκλεισαν οι εργασίες της Ημερίδας που διοργάνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση «Φαρμακοποιοί του Κόσμου».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο Δώρα Μανωλάκου «η απόρριψη των φαρμακευτικών αποβλήτων, χωρίς ειδική προφύλαξη ή μέριμνα, είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία και το περιβάλλον. Οι φαρμακευτικές ουσίες απορριπτόμενες ανεξέλεγκτα επηρεάζουν τα οικοσυστήματα, εισβάλλοντας στον υδροφόρο ορίζοντα και κατΆ επέκτασιν στον οργανισμό μας, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία, τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα των τροφών και του εδάφους. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, έχοντας έντονο το αίσθημα ευθύνης για τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων, καθώς και όλοι όσοι συμμετέχουμε στη διαδρομή φαρμακευτικού υλικού, από την παραγωγή και τη διακίνηση έως την απόρριψή του, έχουμε μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής».
Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου δεν είναι μόνοι τους σε αυτήν την προσπάθεια. Σε συνεργασία με τον ΠΦΣ, την ΟΣΦΕ, την Πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση επεξεργάζονται πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν ενεργά και ουσιαστικά το ζήτημα. Υπογράμμισε δε πως «η ημερίδα αυτή είχε ως στόχο να συναντηθούν εκπρόσωποι από τους κρίκους της αλυσίδας του φαρμάκου, τη φαρμακοβιομηχανία, το φαρμακεμπόριο, τα φαρμακεία και τους ασθενείς, ώστε να διερευνήσουν το επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία «ταξίδι» των φαρμακευτικών και ραδιενεργών αποβλήτων μετά την απόρριψή τους και να διατυπώσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αυτής απειλής».