Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ;

29/5/2017 1:54:00 μμ
Ανακαλύφθηκαν βιοδείκτες της νόσου στο σάλιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τη βοήθεια της μεταβολομικής επιστήμης, ενός σχετικά πρόσφατου τομέα της Ιατρικής που κάνει μετρήσεις στα μικρά μόρια των κυττάρων, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Πιο αναλυτικά, η ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Beaumont στο Michigan των ΗΠΑ ανακάλυψαν βιοδείκτες (διακριτά πρότυπα μορίων) στο σάλιο που τους βοήθησαν στον άμεσο εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Στη μελέτη συμπεριλήφθησαν 29 ενήλικες που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: με ήπια γνωστική εξασθένηση, με επιβεβαιωμένη νόσο Αλτσχάιμερ και την ομάδα ελέγχου.

Μετά τη λήψη δειγμάτων οι επιστήμονες εντόπισαν σωστά και ποσοτικοποίησαν με ακρίβεια 57 μεταβολίτες. Ορισμένες από τις παρατηρούμενες ποικιλίες στους βιοδείκτες ήταν σημαντικές και κατάφεραν να κάνουν προγνώσεις για το ποιοι συμμετέχοντες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.


Η σημασία της μελέτης είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμα στάδια, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.


Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μεταβολομική επιστήμη, οι ειδικοί μπορούν να παρακολουθήσουν πώς λειτουργεί ο οργανισμός σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να «δουν» τις διαταραχές σε μοριακό επίπεδο, ακόμα και χρόνια πριν εμφανίσει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας. Με τη μεταβολομική δίνεται η δυνατότητα στον υγιή για πρόληψη της ασθένειας, από την οποία κινδυνεύει, και στον ασθενή για άμεση θεραπευτική παρέμβαση που έχει συχνά καλύτερα αποτελέσματα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς
Aμεση ανακούφιση, βαθιά ενυδάτωση, ορατή αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics