Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δημοσιεύτηκε η νέα θετική λίστα φαρμάκων

4/9/2014 9:36:11 πμ
200 νέα συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνονται πλέον στη θετική λίστα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2336/Β/29.82014) η Υπουργική Απόφαση για την "Έγκριση του θετικού καταλόγου του άρθρου 12 παρ. 1 εδάφιο α΄ του Ν. 3816/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει".


 

Στη νέα θετική λίστα έχουν προστεθεί 200 νέα φάρμακα, αν και παρατηρήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι –ενδεχομένως από λάθος – έχουν παραληφθεί κάποια ιδιοσκευάσματα τα οποία δεν φαίνεται να είναι πολλά.

Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία πλέον εντάσσονται πολλά φάρμακα από τη φθηνότερη έως την ακριβότερη θεραπεία. Για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, η νεότερη υπουργική απόφαση για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης έχει προβλέψει τον επιμερισμό της πληρωμής κατά 50% από τον ασθενή και κατά 50% από τη φαρμακευτική βιομηχανία.


Ταυτόχρονα, σε άλλα 80 ιδιοσκευάσματα προβλέπεται συμμετοχή των ασθενών, παρότι πρόκειται για μοναδικά σκευάσματα και σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ασφαλιστική τιμή τους πρέπει να ισούται με τη λιανική. Μάλιστα γι' αυτό, προβλέπεται και πρόσθετο rebate της τάξης του 2%.

Σημειώνεται ακόμη, ότι με αφορμή τη νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, γίνονται εμφανή και τα αποτελέσματα από την αύξηση των rebate μέσω ενοποίησης των τζίρων του κάθε σκευάσματος ανεξάρτητα από την ένδειξη, τη δοσολογία, μορφή κλπ., καθώς και η αύξηση του rebate στα ακριβά φάρμακα της λίστας του Ν.3816 από 6,5% σε 9,5%, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να στείλουν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στις αρχές, ξεκινώντας από τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη, για να συνεχίσουν με τον ΕΟΦ και την Επιτροπή της Λίστας Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

 

Δείτε εδώ τη λίστα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ιδίως εκείνα που απεντάχθηκαν
«Το φάρμακο λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει», επισημαίνει ο υπουργός






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση