Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δημοσιεύματα που έρχονται σε αντίθεση με τις προφορικές διαβεβαιώσεις...

17/5/2010
Εξακολουθούν να κάνουν λόγο για άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος το φθινόπωρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μπορεί την προηγούμενη Δευτέρα 10 Μαΐου η υπ. Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, να διαβεβαίωσε «προφορικά» τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Π.Φ.Σ. ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητικός αιφνιδιασμός» και ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων» (ιδιοκτησιακό καθεστώς, πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια), εντούτοις στον Τύπο του Σαββατοκύριακου που πέρασε (15-16 Μαΐου) εμφανίζονται δημοσιεύματα που έρχονται σε αντίθεση με τις υπουργικές δεσμεύσεις και επικαλούμενα πληροφορίες τους, θεωρούν ως δεδομένη την πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου Κυβέρνησης-Ε.Ε./ΔΝΤ, με τη συμπερίληψή τους στο σχετικό Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Έτσι, στο Βήμα του Σαββάτου 15/5/2010, σε άρθρο με τίτλο: «Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές: έρχονται ανατροπές για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές και φαρμακοποιούς» αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ανατροπές στους κανόνες άσκησης του επαγγέλματός τους, στις αμοιβές τους, οι οποίες σήμερα καθορίζονται διοικητικά, και κατά συνέπεια στη ζωή τους θα υποστούν ως το τέλος τρέχοντος έτους οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές και οι φαρμακοποιοί.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για την κατάργηση των διοικητικών παρεμβάσεων σε όλα τα επιστημονικά επαγγέλματα, προετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο εκτιμά ότι θα έλθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να υλοποιήσει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, τους γεωγραφικούς περιορισμούς και την απαγόρευση της διαφήμισης (τώρα διαφήμιση γίνεται έμμεσα μόνο από τα site δικηγορικών γραφείων), γεγονός που προκαλεί αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των επαγγελματιών.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για μία ακόμη φορά την Ελλάδα για την απελευθέρωση των υπηρεσιών διότι, ενώ έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η σχετική κοινοτική οδηγία (2006/123), δεν έχουν προωθηθεί οι απαραίτητες κανονιστικές ρυθμίσεις για να εφαρμοσθεί ο νόμος.

Το σχέδιο νόμου το οποίο προετοιμάζει η κυβέρνηση θα συμπεριλαμβάνει τα εξής:

* Την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, των γεωγραφικών περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα και την άρση της απαγόρευσης της διαφήμισης της δραστηριότητάς τους.

* Το άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου με την κατάργηση του κλειστού αριθμού των συμβολαιογραφείων και την είσοδο στη δραστηριότητα και των δικηγόρων. * Την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών αρχιτεκτόνων, μηχανικών και όλου του τεχνικού κλάδου.

* Την άρση της ελάχιστης υποχρεωτικής αμοιβής των ορκωτών λογιστών.

* Την κατάργηση όλων των περιορισμών στο φαρμακευτικό επάγγελμα σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους».

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος σε άρθρο της Καθημερινής (Κυριακή 16/5/2010), με τίτλο «Τα βάρη στους ιδιώτες», γίνεται εκ νέου λόγος για «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στο οποίο ο συντάκτης του άρθρου φαίνεται να αγνοεί (;) τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας περί του αντιθέτου, που αποτέλεσαν μάλιστα την αιτία αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

 

Στο εν λόγω άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

 

 

«Κάποιοι επιμένουν στον μύθο ότι το Πρόγραμμα Διάσωσης δεν προβλέπει κάτι το δυσάρεστο για τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη και κάποιες πλευρές της κοινωνίας, προσεκτικές και καλοπροαίρετες, που αντιλαμβάνονται βεβαίως τους κινδύνους και τους περιορισμούς, έβλεπαν όμως το κράτος ως αποκούμπι και σωτήρα από τις κακουχίες της αγοράς. Μέχρι και μεταξύ των υποστηρικτών της αγοράς καλλιεργούνται αυταπάτες και απογοητεύσεις και όχι, δυστυχώς, συναγερμοί σχεδίων αλλαγής και, επομένως, διεξόδου από την κρίση του κάκιστου επιχειρηματικού προτύπου.

.....

Το άλλο κόστος που συστηματικά αποκρύπτεται από δημοσιολογούντες και πολιτικούς αφορά στη μείωση των εισοδημάτων, όπως αυτή προβλέπεται να επιβληθεί «διά νόμου» και στον ιδιωτικό τομέα.

.....

Ακόμη, σημαντικό κόστος, πάντοτε με τη μορφή της απώλειας εγγυημένων εισοδημάτων, θα κληθούν να καταβάλουν πάμπολλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελμάτων. Νομικοί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μεταφορείς, εγχώριοι εφοπλιστές και ορκωτοί λογιστές ρητώς αναφέρονται στις προβλέψεις που υποστηρίζουν το Μνημόνιο».

 

 

Καθώς λοιπόν δημοσιεύματα με αντίστοιχο περιεχόμενο συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στον Τύπο, θεωρώντας ουσιαστικά ως «ανύπαρκτες» τις διαβεβαιώσεις της υπ. Οικονομίας προς τους φαρμακοποιούς, μήπως δείχνουν το αφερέγγυο των «προφορικών» δεσμεύσεων και κάνουν τις ανησυχίες του Φ.Σ.Α. (ο οποίος ζητά ρητές και γραπτές δεσμεύσεις) κάτι παραπάνω από εύλογες;

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ