«Πρώτη φορά ένας φορέας συζητά ανοικτά ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να θίξει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε ημερίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) με τίτλο «Δημόσια νοσοκομεία χωρίς φακελάκι». Το «φακελάκι» δεν σχετίζεται με το ύψος των αμοιβών των γιατρών, τονίζει ο υπουργός, καθώς «το φαινόμενο ήταν σε έξαρση ακόμα και όταν οι μισθοί ήταν αξιοπρεπείς», δηλαδή πριν από την πρώτη μνημονιακή περίοδο, άρα δεν αποτελεί αυτό δικαιολογία. Ο κυριότερος λόγος ύπαρξης του φαινομένου, πέρα από την παράκαμψη μακροχρόνιων αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις κτλ., είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι το Σύστημα Υγείας, έτσι όπως είναι οργανωμένο, μπορεί να τους εξασφαλίσει αξιόπιστη φροντίδα χωρίς «μέσον» ή οικονομική συναλλαγή.
Μέτρα καταστολής κατά τον υπουργό
Το πιο σημαντικό μέτρο που αναφέρει ο υπουργός για την καταστολή του φαινομένου είναι να προσφέρεται η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας από ασθενή ή συγγενή (π.χ. μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας) που θα ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΥΥΠ, ΣΔΟΕ).
Επίσης ανέφερε ότι θα γίνει επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αναδιοργάνωση της πειθαρχικής διαδικασίας με νομική θωράκιση των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Μέτρα πρόληψης
Το πρώτο και κύριο μέτρο είναι να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις κτλ. και να οργανωθούν καλύτερα τα νοσοκομεία.
Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σύστημα Υγείας και τις διαδικασίες του με:
- διαφάνεια στη διαχείριση των περιστατικών που είναι σε λίστα αναμονής
- ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού
- εδραίωση της κουλτούρας της τεκμηριωμένης ιατρικής
- συστηματικό έλεγχο και αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών
- «αυτοκάθαρση» από τα ίδια τα συλλογικά όργανα (επιστημονικά, συνδικαλιστικά).