Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Δημιουργία νέας πολιτικής στο φάρμακο και την ηλεκτρονική υγεία

14/11/2016 9:46:08 πμ
Τα ζητούμενα στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου αναλύθηκαν στο ATHENS HEALTH FORUM
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάγκη για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, τη δημιουργία νέας πολιτικής για το φάρμακο, την εφαρμογή περισσότερων και βιώσιμων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Υγείας καθώς και τη σημασία της σωστής τιμολόγησης των φαρμάκων επισήμαναν οι ομιλητές στο ATHENS HEALTH FORUM που πραγματοποιήθηκε στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Πολιτική φαρμάκου: τι προτείνουν οι φορείς

Αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην πολιτική του φαρμάκου επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και σημείωσε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές το μήνα. Διευκρίνισε δε ότι η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Έθεσε επίσης ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων και τον έλεγχο της χώρας προέλευσής τους.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και General Manager της ΑbbVie Pharmaceuticals S.A., κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό, αλλά και κοινωνικό αγαθό και διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Όπως σημείωσε το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας μετά το πετρέλαιο και έχει και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, αν δοθούν επιπλέον κίνητρα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες – μέλη του Σ.Φ.Ε.Ε.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN A.E. κ. Θεόδωρος Ελ. Τρύφων, υποστήριξε ότι επιβάλλεται να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ αναφέρθηκε στη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υπογράμμισε την σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς όπως εξήγησε θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του Φαρμακευτικού Συστήματος.


O Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen, Johnson & Johnson κ. Μάκης Παπαταξιάρχης υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας δεν έχει βιώσιμα χαρακτηριστικά, αφού ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες υγείας βρίσκεται στο 7%, ενώ στη χώρα μας είναι 5%. Η Ελλάδα είναι η μόνη αγορά με τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παπαταξιάρχη, το κόστος λειτουργίας των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία κατά 24%, λόγω των οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων που επιβάλλει η πολιτεία στη φαρμακοβιομηχανία. Λόγω της απότομης πτώσης της φαρμακευτικής δαπάνης, χάθηκαν 9.600 θέσεις εργασίας, καθώς και μισό δισ. φόροι και εισφορές. Πρότεινε την αναδιάρθρωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την κανονικότητα στις πληρωμές. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, πρότεινε να αποζημιώνονται μόνο οι αποτελεσματικές θεραπείες και αναφέρθηκε στη φαρμακευτική καινοτομία που χάρη σε αυτή, το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει τα 76 χρόνια. Η αύξηση αυτού του προσδόκιμου οφείλεται κατά 73% στα καινοτόμα φάρμακα.


Από τη μεριά του, το Διοικητικό Μέλος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Στέλιος Αγαπητός, αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει γίνει στον Υπουργό για διεύρυνση των κριτηρίων που δίνονται τα φάρμακα. Τα συγκεκριμένα κριτήρια προέρχονται από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα και με αυτό τον τρόπο θα καταστήσει το σύστημα υγείας πιο βιώσιμο.


Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αναπληρωτής του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη πολιτική υγείας και στην αύξηση της πολιτικής δαπάνης. Υπάρχουν εκτεταμένες ανισότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ένας στους τέσσερις δηλώνει πως η πρόσβαση στα φάρμακα έχει γίνει πιο δυσχερής. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σουλιώτης υπογράμμισε πως είναι μεγάλη ανάγκη να εντάξουμε στον εθνικό σχεδιασμό τον ιδιωτικό τομέα.


Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ελεγκτικής των Διεθνών Προτύπων του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Ιωάννη Φίλο, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος στις οικονομικές υπηρεσίες κάθε νοσοκομείου και να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων στην Ελλάδα. Είναι σοβαρό ζήτημα ότι μόνο ένας στους πέντε εμπιστεύονται τα γενόσημα και έτσι πρέπει να πραγματοποιηθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση & e-health

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, τόνισε την ανάγκη για νέες δομές στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα, ενώ υπογράμμισε πως οι ιατροί γέρασαν μαζί με το σύστημα.


Η MD, Βιοπαθολόγος και Πρόεδρος του Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας και Διασυνοριακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών ΠΙΣ κ. Χριστίνα Παπανικολάου, υποστήριξε πως η ηλεκτρονική υγεία είναι ένα καινοτόμο σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως μοχλός μεταρρυθμίσεων. Η χώρα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη και την καλύτερη χρήση εφαρμογών και εργαλείων για την υγεία, όπως το e-Health. Ο αναπτυξιακός ρόλος της ηλεκτρονικής υγείας είναι σημαντικός, αφού θα μπορεί να προωθήσει την ανεξάρτητη και υγιή γήρανση, να βελτιώσει την κατ’οίκον φροντίδα και να μειώσει τη μακροχρόνια νοσηλεία.


Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) κ. Αναστάσιος Τάγαρης, υποστήριξε ότι δεν έχουν δομηθεί σωστά αρκετά πράγματα αναφορικά με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, όπως είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και η ολοκληρωμένη πλατφόρμα e-Health. Με την πλήρη λειτουργία των συγκεκριμένων εφαρμογών θα υπάρχει ο έλεγχος και η διαφάνεια που λείπει αρκετά χρόνια από το σύστημα υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών