Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δημήτρης Αγαθόπουλος, πρόεδρος του Φ.Σ. Κιλκίς

26/11/2010
«Με το Κοινωνικό Φαρμακείο επιβεβαιώνουμε τον κοινωνικό μας ρόλο»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Έχοντας έναν πάντα ενεργητικό κοινωνικό ρόλο αλλά και µε την ιδιότητα του προέδρου του Φαρµακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, η πολύπλευρη δραστηριότητα του οποίου τον έχει µετατρέψει σε πανελλαδικό σηµείο αναφοράς και έχει συσπειρώσει µε αξιοθαύµαστο τρόπο γύρω του όλους τους φαρµακοποιούς του νοµού και όχι µόνο, ο συνάδελφος Δηµήτρης Αγαθόπουλος συνεχίζει την αξιόλογη κοινωφελή του δράση, κάνοντας πράξη, µε τη σύµπραξη και άλλων φορέων της περιοχής, το Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρµακείο (Κ.Ι.Φ.) στο Κιλκίς.

Πρόκειται για ένα σηµαντικό έργο που απαίτησε συντονισµένες προσπάθειες πολλών µηνών, το οποίο όµως απέδειξε έµπρακτα, ήδη από τις πρώτες µέρες της λειτουργίας του στις αρχές του Σεπτέµβρη, ότι οι φαρµακοποιοί µπορούν πραγµατικά να προσφέρουν αξιόλογο έργο στο χώρο της πρωτοβάθµιας υγειονοµικής περίθαλψης, βοηθώντας επί της ουσίας τους συµπολίτες τους και διαψεύδοντας όσους επιµένουν να τους χαρακτηρίζουν, για τους δικούς τους λόγους, ως απλούς «εµπόρους φαρµάκων».

Όπως µάλιστα υπογραµµίζει ο ίδιος µεταξύ άλλων στη συνέντευξη που ακολουθεί, το Κ.Ι.Φ. προσφέρει και στην υπόθεση της διαχείρισης των φαρµάκων – ληγµένων και µη – κινητοποιώντας παράλληλα τους επιστήµονες αλλά και τους απλούς πολίτες του Κιλκίς σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς.

Βεβαίως, δεν εµφανίζεται το ίδιο αισιόδοξος και όταν αναφέρεται στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, καθώς η έλλειψη χρηµατοδότησης αλλά και η αδιαφορία της Πολιτείας τον µετατρέπουν σταδιακά από ευκαιρία ερευνητικής ανάπτυξης σε χώρο που «φυτοζωεί». Ωστόσο ακόµη και σ' αυτό ο συνάδελφος από το Κιλκίς δεν «καταθέτει τα όπλα». Ασκώντας τις απαραίτητες «πιέσεις» από κοινού µε άλλους φορείς, κατόρθωσε να αναδείξει την αναπτυξιακή διάσταση του θέµατος, ενώ κάνει ό,τι µπορεί προκειµένου να παραµείνει στην πόλη του και το δεύτερο «partenariat» που θα πραγµατοποιηθεί την άνοιξη του 2011, µε στόχο την ανάπτυξη της περιοχής στον τοµέα των αρωµατικών φαρµακευτικών φυτών.

Μέχρι τότε, ο αεικίνητος πρόεδρος του Φ.Σ. Κιλκίς θα συνεχίσει να «δίνει τον τόνο» στους συναδέλφους του µέσω των σύγχρονων µεθόδων επικοινωνίας που εφαρµόζει, εξηγώντας έτσι στην πράξη τι ακριβώς εννοεί όταν υπογραµµίζει ότι οι φαρµακοποιοί θα καταλάβουν πως δεν είναι «ο ένας αντίπαλος του άλλου» όταν κατορθώσουν να συσπειρωθούν γύρω απ' τους συλλόγους τους.

 

Ξεκινώντας, ποια στοιχεία από το βιογραφικό σου θα έδινες σε κάποιον που θα ήθελε να σε γνωρίσει καλύτερα;

 

Λέγοµαι Δηµήτρης Αγαθόπουλος, γεννήθηκα το 1954 και κατάγοµαι από το Κιλκίς, πόλη στην οποία κατοικώ µέχρι και σήµερα. Είµαι παντρεµένος και έχω δύο παιδιά. Προέρχοµαι από προσφυγική οικογένεια, καθώς οι παππούδες µου ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο. Βεβαίως, το Κιλκίς παραµένει µια ακριτική περιοχή, µε όλα τα υπέρ και τα κατά αυτών των περιοχών. Ασφαλώς, τα παλιότερα χρόνια τα «κατά» ήταν περισσότερα από τα «υπέρ», ενώ και τα παιδικά µου χρόνια ήταν αρκετά στερηµένα, λόγω οικονοµικής δυσχέρειας. Το 1974 πήγα για σπουδές φαρµακευτικής στην Πίζα και την Μπολώνια της Ιταλίας.

 

Φαντάζοµαι η διαφορά µε το «κλίµα» στο οποίο ζούσες µέχρι τότε θα ήταν τεράστια.

 

Πραγµατικά έτσι ήταν. Εκεί αισθανθήκαµε ότι «άνοιξαν» το µυαλό και τα µάτια µας. Βρεθήκαµε σε µια χώρα µε δηµοκρατική παράδοση, µε κοινωνικές ελευθερίες και δικαιώµατα, κάτι που λειτούργησε για µας και ως µέσο διαπαιδαγώγησης. Αισθάνοµαι ότι εκεί διαµόρφωσα τη νοοτροπία µου και τη γενικότερη κοινωνική αντίληψή µου. Τελείωσα τις σπουδές µου το 1981 και το 1983 υπηρέτησα τη στρατιωτική µου θητεία. Αµέσως µετά και µέχρι να ξεκινήσω την επαγγελµατική µου πορεία ως φαρµακοποιός, ασχολήθηκα µε διάφορες άλλες άσχετες δραστηριότητες λόγω της ανάγκης να εξοικονοµήσω κάποια χρήµατα, ενώ στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκα και µε την ξυλουργική τέχνη την οποία και αξιοποίησα αργότερα, όταν κατασκεύασα µόνος µου τις ξύλινες επενδύσεις του φαρµακείου µου και της κατοικίας µου.

 

Είσαι πολύπλευρος ως προς τις δραστηριότητές σου λοιπόν.

 

Θα έλεγα πως ναι. Ωστόσο, η ενασχόληση που µε βοήθησε πολύ σε επαγγελµατικό επίπεδο είναι αυτή που ξεκίνησα όταν κατά τα τελευταία τρία χρόνια των σπουδών µου είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα φιλικό κύκλο Ιταλών, ο οποίος απαρτιζόταν από οµοιοπαθητικούς γιατρούς, φυτοθεραπευτές, βελονιστές και χειροθεραπευτές, γενικότερα από επιστήµονες που ασχολούνταν µε εναλλακτικές ιατρικές µεθόδους. Αφού επέστρεψα στην Ελλάδα και άνοιξα το φαρµακείο µου το 1984, προσπάθησα να εφαρµόσω όσα έµαθα µαζί τους. Παράλληλα, κατά το διάστηµα 1985 – 1986 άρχισα να φέρνω τέτοια σκευάσµατα στη χώρα µας. Ασφαλώς, όλα αυτά ήταν πρωτόγνωρα τότε στην Ελλάδα, ενώ σε µια επαρχιακή πόλη τα πράγµατα ήταν φυσικά ακόµη πιο δύσκολα. Θυµάµαι ότι είχα «µπει στο µάτι» των γιατρών και άλλων επαγγελµατιών της πόλης τότε, ενώ έπρεπε να αντιµετωπίζω αµφιβολίες και κατηγορίες. Τέλος πάντων, όλα αυτά ευτυχώς έχουν περάσει.

 

Ας περάσουµε όµως σε µια δραστηριότητα µε µεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέροµαι ασφαλώς στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρµακείο «Αθανάσιος Τηλιακός».

 

Ναι, πρόκειται για µια ιδέα που υλοποίησε ο Φ.Σ. Κιλκίς από κοινού µε την Κοινωφελή Δηµοτική Επιχείρηση της πόλης και τον Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς και φέρει το όνοµα του αείµνηστου συµπατριώτη µας γιατρού, του «γιατρού του Κιλκίς» όπως τον θυµόµαστε όλοι. Η όλη ιδέα ξεκίνησε όταν διαπιστώσαµε ότι υπάρχει στα νοικοκυριά – σε πανελλαδικό επίπεδο – µια γκάµα ληγµένων και µη ληγµένων φαρµάκων, τα οποία πετιούνται στα σκουπίδια, περνώντας έτσι µέσω των χωµατερών στους υδροφόρους ορίζοντες. Από τη στιγµή που υπάρχει η αντίστοιχη εµπειρία του εξωτερικού αναφορικά µε τους συλλόγους και τους συνεταιρισµούς που διαχειρίζονται τα φάρµακα ώστε να µη µολύνεται το περιβάλλον, σκεφτήκαµε ότι θα µπορούσε να ισχύσει κι εδώ κάτι ανάλογο. Αποφασίσαµε λοιπόν να ξεκινήσουµε ως φαρµακευτικός σύλλογος µια τέτοια δραστηριότητα για τα ληγµένα φάρµακα, συνεχίζοντας τη σχετική δράση που είχε ξεκινήσει ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης για την απόσυρση των ληγµένων φαρµάκων. Σήµερα από τα 68 φαρµακεία που λειτουργούν στο νοµό Κιλκίς, τα 50 είναι µέλη του Σ.Υ.ΦΑ. και διαθέτουν τον κάδο απόσυρσης φαρµάκων, εφαρµόζοντας έτσι το πρόγραµµα διαχείρισης του ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, στον οποίο εξάλλου υπαγόµαστε οι φαρµακοποιοί του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

 

Πώς σχετίστηκε η απόσυρση των αχρησιµοποίητων, ληγµένων και µη, φαρµάκων µε το «Κοινωνικό Φαρµακείο»;

 

Υπάρχει το τµήµα του «οικιακού φαρµάκου» που δεν έχει λήξει, για τη διαχείριση του οποίου υπήρχε επίσης ένα αδιέξοδο. Σκεφτήκαµε λοιπόν ότι θα µπορούσαµε να αξιοποιήσουµε αυτά τα φάρµακα για έναν κοινωνικό σκοπό, λειτουργώντας µε βάση την ιδέα που είχαν ήδη αναπτύξει οι Φαρµακοποιοί του Κόσµου στην Αθήνα, όταν έστησαν το δικό τους «Κοινωνικό Φαρµακείο». Χάρη και στη βοήθεια του Κοινωνικού Φαρµακείου του Δήµου Αθηναίων, ξεπεράσαµε ορισµένα νοµικά και διαδικαστικά ζητήµατα ως προς τον κανονισµό, ενώ απευθυνθήκαµε στο Δήµο Κιλκίς και εξηγήσαµε τις προθέσεις µας. Ευτυχώς, η κοινωνική υπηρεσία του Δήµου δέχτηκε µε ευχαρίστηση τα όσα προτείναµε κι έτσι ξεκινήσαµε να «στήνουµε» το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρµακείο (Κ.Ι.Φ.), µέσω του οποίου διαχειριζόµαστε τα αποθέµατα των ληγµένων και µη οικιακών φαρµάκων. Συγκεκριµένα, για τα ληγµένα οικιακά φάρµακα εφαρµόζεται το πρόγραµµα διαχείρισης και απόσυρσης Σ.Υ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, ο οποίος και ανέλαβε το κόστος της σύµβασης µε τη γερµανική εταιρεία χηµικών καταστροφών που πραγµατοποιεί την ανακύκλωση, µια και η διαδικασία χηµικής καταστροφής στοιχίζει περίπου δύο ευρώ ανά κιλό. Ο ίδιος ανέλαβε και την αποθήκευση των ποσοτήτων, εφόσον το δίκτυο συλλογής καταλήγει στην αποθήκη του Σ.Υ.ΦΑ., απ' όπου και προωθούνται τα φάρµακα στην εν λόγω εταιρεία.

 

Και τα µη ληγµένα φάρµακα;

 

Τα φάρµακα που έχουν κάποιο περιθώριο έως την ηµεροµηνία της λήξης τους, καταγράφονται και εντάσσονται στο αποθεµατικό υλικό του Κοινωνικού Φαρµακείου. Έτσι η κοινωνική προσφορά συνδυάζεται µε την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ωστόσο το Κ.Ι.Φ. προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, έτσι δεν είναι;

 

Ναι, επειδή διαπιστώσαµε αµέσως ότι µας φαινόταν «λίγο» το να διαχειριζόµαστε απλώς το περίσσευµα των φαρµάκων και θα έπρεπε να δώσουµε µια πιο «καθετοποιηµένη» µορφή σε αυτή την κοινωνική παροχή. Έτσι απευθυνθήκαµε στον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο της πόλης, ενηµερώνοντας τα µέλη τους ότι σκοπεύουµε να «στήσουµε» ένα Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρµακείο µε εθελοντές γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρµακοποιούς, υπό την «οµπρέλα» της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήµου. Και οι δύο σύλλογοι δέχτηκαν την πρόταση και πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συµβουλίων, ενώ η απόφαση «πέρασε» και από το Δηµοτικό µας Συµβούλιο, παρά τις όποιες µεµψιµοιρίες µπορεί να υπήρξαν.

 

Ως προς το πρακτικό κοµµάτι, πού στεγάζεται και πώς λειτουργεί το Κ.Ι.Φ.;

 

Το Κ.Ι.Φ. λειτουργεί υπό τη θεσµική «οµπρέλα» της κοινωνικής υπηρεσίας του δήµου Κιλκίς, στο χώρο της οποίας στεγάζεται κιόλας, ενώ στον πάνω όροφο του ίδιου κτηρίου µε το Κ.Ι.Φ., επί της οδού Σπάρτης 13, στεγάζονται ο Φαρµακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης. Λόγω ακριβώς αυτής της υπαγωγής στην κοινωνική υπηρεσία του Δήµου, τα πρωινά είναι διαθέσιµοι σε αυτό το χώρο γιατρός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως υπάλληλοι της συγκεκριµένης δηµοτικής υπηρεσίας. Τα απογεύµατα ωστόσο – καθηµερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή – αναλαµβάνουν εθελοντική δράση οι φαρµακοποιοί, οι γιατροί και οδοντίατροι που λειτουργούν το Κ.Ι.Φ. σύµφωνα µε τη δέσµευση των συλλόγων τους, ενώ εξίσου εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πολίτες του Κιλκίς που απλώς ανοίγουν και κλείνουν το χώρο τις συγκεκριµένες ώρες, δίνουν πληροφορίες κλπ.

 

Σε ποιες οµάδες πολιτών απευθύνονται αυτές οι εθελοντικές υπηρεσίες;

 

Απευθύνονται στους ανασφάλιστους, στους άπορους και αναξιοπαθούντες πολίτες, δηλαδή σε ανθρώπους που «δεν έχουν στον ήλιο µοίρα» όπως λέµε. Βεβαίως, δεν προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες αδιακρίτως και αορίστως. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήµου εξετάζει την κάθε περίπτωση και αν κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις δίνει µια συγκεκριµένη κάρτα απόρου, µε την επίδειξη της οποίας ο κάτοχός της δικαιούται να εξεταστεί από κάποιον εθελοντή γιατρό, είτε στο χώρο του ιατρείου του, είτε στο χώρο του Κ.Ι.Φ. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση της ίδιας κάρτας, προµηθεύεται από το Κ.Ι.Φ. τα φάρµακα που έχει συνταγογραφήσει ο παραπάνω γιατρός.

 

Πώς αποφασίζεται το πού θα παρασχεθούν αυτές οι εθελοντικές υπηρεσίες;

 

Επειδή οι γιατροί και οι οδοντίατροι δεν έχουν κενό τη Δευτέρα και την Τετάρτη, τις συγκεκριµένες ηµέρες όσοι έχουν δηλώσει εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο χώρο του ιατρείου τους. Αντίθετα, εµείς οι φαρµακοποιοί που έχουµε κλειστά τα φαρµακεία µας τα απογεύµατα Δευτέρας και Τετάρτης και όλο το Σάββατο, προσφέρουµε, όσοι από εµάς έχουν δηλωθεί ως εθελοντές, τις εθελοντικές µας υπηρεσίες αποκλειστικά στο χώρο του Κ.Ι.Φ.

 

Πώς έχει οργανωθεί το φαρµακευτικό τµήµα του Κ.Ι.Φ. από πλευράς υποδοµής;

 

Έχει στηθεί στο χώρο του Κ.Ι.Φ. ένα πλήρες φαρµακείο, το οποίο δηµιουργήσαµε ως Φ.Σ. Κιλκίς αξιοποιώντας τη δωρεά που µας έκανε το µέλος µας Κώστας Ιωσηφίδης και αφορούσε στα έπιπλα του φαρµακείου του παππού του, δηλαδή ενός παλιού φαρµακείου του 1933. Όταν παραλάβαµε τα έπιπλα τα αναπαλαιώσαµε και δηµιουργήσαµε την υποδοµή ενός φαρµακείου έτοιµου να λειτουργήσει εξαρχής, διατηρώντας κάτι από το παλιό και παραδοσιακό του στιλ, χωρίς να του λείπουν ωστόσο και οι µοντέρνες κατασκευές που προσθέσαµε εµείς.

 

Από διοικητικής πλευράς, πώς έχει οργανωθεί το όλο εγχείρηµα;

 

Στη Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Ι.Φ. συµµετέχουν δύο εκπρόσωποι του δήµου, δύο εκπρόσωποι του Φ.Σ. Κιλκίς και ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς. Η συγκεκριµένη επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ενηµέρωση του κοινού αναφορικά µε το πώς λειτουργεί το Κ.Ι.Φ. και το πώς πραγµατοποιείται η απόσυρση των φαρµάκων.

 

Σε ό,τι αφορά στην απόσυρση φαρµάκων, σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

 

Έχει ολοκληρωθεί το οργανωτικό τµήµα και ήδη η πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη. Ενδεικτικά και σε ό,τι αφορά µόνο στο δικό µου φαρµακείο, µπορώ να πω ότι µέχρι πριν λίγο καιρό είχα παραδώσει γύρω στα εκατόν πενήντα κιλά τέτοιων φαρµάκων, ενώ εκτιµώ ότι και τα άλλα φαρµακεία που συµµετέχουν στη δράση, είχαν παραδώσει περίπου ανάλογες ποσότητες. Είναι βεβαίως προς τιµήν του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης που ανέλαβε αυτή την κοινωνική δραστηριότητα, αναλαµβάνοντας και το κόστος.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραµµα διαχείρισης φαρµάκων;

 

Εκτιµούµε ότι οι ποσότητες των «µη ληγµένων φαρµάκων» που θα συνεχίσουν να καταφθάνουν στο άµεσο µέλλον, ως αποτέλεσµα και της καµπάνιας που έχουµε ξεκινήσει για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, θα είναι από ένα σηµείο και µετά πολλαπλάσιες των αναγκών των απόρων. Έτσι, εξετάζουµε ήδη το πού θα µπορούσαµε να διοχετεύσουµε αυτά τα περισσεύµατα των αποθεµάτων, προσανατολιζόµενοι σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: σε µη κυβερνητικές οργανώσεις, σε θύµατα φυσικών καταστροφών που τα χρειάζονται και στις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκοµείων και των κέντρων υγείας του νοµού, αρκεί βεβαίως να κατορθώσουµε να ξεπεράσουµε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του κράτους και των δοµών του που εµποδίζουν τέτοιες προσπάθειες.

 

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εκπορεύονται από το φαρµακευτικό σύλλογο, µε την ενεργή συµµετοχή των φαρµακοποιών;

 

Ναι γιατί βασικό µας σκεπτικό όταν ξεκινήσαµε αυτή την προσπάθεια ήταν να αποδείξουµε ότι «αντίπαλός» µας δεν είναι σε καµιά περίπτωση το «διπλανό φαρµακείο», είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες εκτός χώρου. Για να το πετύχουµε όµως αυτό, έπρεπε να έχουµε εξασφαλίσει τη συσπείρωση του κλάδου, η οποία πρέπει ασφαλώς να εκφράζεται µέσω του φαρµακευτικού συλλόγου. Παρά τις όποιες αµφισβητήσεις µπορεί να είχαµε κι εµείς στην αρχή, τώρα µπορούµε να πούµε ότι οι συνάδελφοι έχουν πια ως σηµείο αναφοράς το σύλλογό µας, µπορώ να πω ότι τον αντιµετωπίζουν ως «δεύτερο σπίτι τους».

 

Αυτό είναι πραγµατικά πολύ ενθαρρυντικό. Ωστόσο, ο Φ.Σ. Κιλκίς έχει να παρουσιάσει και άλλες κοινωνικές δράσεις, έτσι δεν είναι;

 

Σαφώς. Εδώ µπορούµε να αναφέρουµε ότι έχουµε την τύχη να διαθέτουµε στο νοµό µας – στην περιοχή µεταξύ Κιλκίς και Σερρών - το µοναδικό οργανωµένο, δηλαδή θεσµοθετηµένο, βοτανικό κήπο της χώρας, το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος είναι άµεσα συνδεδεµένος µε το Ερευνητικό Εργαστήριο του Εθνικού Ιδρύµατος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.). Πρόκειται για ένα κήπο στον οποίο αναπτύσσονται τα ενδηµικά φυτά της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης Βαλκανικής. Το γενετικό υλικό που λαµβάνεται από εκεί ταξινοµείται στις τράπεζες γενετικού υλικού του ερευνητικού εργαστηρίου της Θέρµης, απ' όπου διάφορες εταιρείες το παραλαµβάνουν και αναπτύσσουν µοσχεύµατα, δίνοντας έτσι στους παραγωγούς τη µοναδική στην Ελλάδα δυνατότητα να προµηθεύονται φυτικά είδη µε πιστοποιηµένο το γενετικό τους υλικό. Ωστόσο, από το Νοέµβριο του 2008 έχει λήξει η ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση και η Πολιτεία δεν έχει µεταβιβάσει τη λειτουργία του κήπου στα κονδύλια του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης όπως όφειλε, µε αποτέλεσµα αυτός να είναι πια «ξεκρέµαστος» και να συντηρείται µόνο από χορηγίες. Στην πραγµατικότητα «φυτοζωεί» καθώς έχει αποδεκατιστεί και το προσωπικό του, ενώ η παρούσα οικονοµική δυσπραγία κάνει ακόµη δυσκολότερη τη χρηµατοδότησή του.

 

Εσείς ως σύλλογος είστε ανάµεσα στους χορηγούς;

 

Όχι, εµείς δεν είχαµε αυτή τη δυνατότητα. Βεβαίως, έγινε η πρόταση στον Πανελλήνιο Φαρµακευτικό Σύλλογο να είναι χορηγός, στο πλαίσιο µιας ευρύτερης πρότασης για ένα δίκτυο βοτανικών κήπων στο οποίο ο Π.Φ.Σ. θα «πρωταγωνιστούσε». Στο δίκτυο αυτό θα συµπεριλαµβάνονταν και οι υπόλοιποι κήποι στη Δαδιά του Έβρου, στη Φλώρινα, στην Κεφαλονιά, στην Κω και στη Χίο, ενώ ο δικός µας κήπος θα είχε, µαζί µε το εργαστήριο της Θέρµης, ένα συντονιστικό ρόλο. Εµείς ως σύλλογος κάναµε ό,τι µπορούσαµε για να αναδείξουµε το συγκεκριµένο θέµα. Δυστυχώς ωστόσο, η υλοποίηση της πρότασης αυτής παραµένει ένα «όνειρο» για µας.

 

Απευθυνθήκατε και κάπου αλλού για την υλοποίηση του σχεδίου;

 

Απευθυνθήκαµε και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κιλκίς που αναλαµβάνει την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα, υπογραµµίζοντας ότι στη δική µας περιοχή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ιδιαίτερα αποδοτικές καλλιέργειες ξηροφυτικών – δηλαδή αρωµατικών και φαρµακευτικών – φυτών, µια και διαθέτει ηµιάγονα εδάφη και ξηρό κλίµα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το ότι το 80% των καλλιεργειών στο Κιλκίς αφορά σε σιτηρά, µια και το σιτάρι εδώ είναι ανθεκτικό και εξαιρετικής ποιότητας, ειδικά το σκληρό σιτάρι που είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Μετά από αυτή την έντονη παρέµβασή µας, τα στελέχη της Αναπτυξιακής διοργάνωσαν πριν από δύο χρόνια το πρώτο «partenariat», δηλαδή το πρώτο ραντεβού «εταιρικής σύµπραξης» µεταξύ των φορέων που εµπλέκονται στον τοµέα των αρωµατικών φαρµακευτικών φυτών. Τώρα πλέον στόχος δικός µας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας παραµένει το να διατηρήσουµε αυτό το «partenariat», διατηρώντας παράλληλα το Κιλκίς ως σηµείο αναφοράς.

 

Στην προσπάθειά σας αυτή συµµετέχει και ο Σύλλογος Εθνοφαρµακολογίας, σωστά;

 

Ναι, συµµετέχει κι αυτός. Πριν από κάποιους µήνες συζητήσαµε πάλι το θέµα των αρωµατικών φαρµακευτικών φυτών, ενώ την άνοιξη του 2011 θα πραγµατοποιηθεί το δεύτερο «partenariat»,το οποίο ασφαλώς εµείς θα προσπαθήσουµε να το διατηρήσουµε στο Κιλκίς. Στοχεύουµε στο να παραµείνει η πόλη µας ο χώρος αυτού του «ραντεβού», έτσι ώστε να µη χαθεί ποτέ η επαφή µε το θέµα. Ελπίζουµε ότι κάποια στιγµή οι αρµόδιοι φορείς του κράτους αλλά και του νοµού θα «ξυπνήσουν» και θα καταλάβουν ότι εδώ «υπάρχει κάτι καλό» αναφορικά µε αυτό το ζήτηµα.

 

Ωστόσο έχετε αναλάβει ως σύλλογος και πρωτοβουλίες ενηµέρωσης σχετικά µε τα φαρµακεία. Ας ολοκληρώσουµε τη συζήτησή µας µε αυτές.

 

Πρόκειται για µια προσπάθεια που έχουµε ξεκινήσει αξιοποιώντας τους µοντέρνους τρόπους ενηµέρωσης, όπως είναι για παράδειγµα τα Διαδίκτυο, για το οποίο έχετε ενηµερωθεί από τους υπευθύνους της λειτουργίας του. Επίσης, έχουµε ήδη εγκαταστήσει µέσα στην πόλη πυλώνες µε ηλεκτρονικούς πίνακες που διαχειριζόµαστε µέσω κινητών τηλεφώνων. Όταν χρησιµοποιούµε τις ηλεκτρονικές οθόνες, έχουµε διπλό στόχο. Αφενός στοχεύουµε στο να ενηµερώσουµε τον κόσµο για τα εφηµερεύοντα φαρµακεία και αφετέρου προσπαθούµε να µεταδίδουµε µηνύµατα για τον κοινωνικό ρόλο του φαρµακοποιού. Επίσης, ενηµέρωση για τα εφηµερεύοντα φαρµακεία επιτυγχάνεται και µέσα από τις οθόνες που έχουν τοποθετηθεί στις προθήκες πολλών φαρµακείων, στις οποίες εµφανίζεται το εφηµερεύον φαρµακείο πάνω σε οδικό χάρτη του Κιλκίς, ώστε να µπορέσει ο ασθενής να προσανατολιστεί και να βρει προς τα πού θα κινηθεί. Στις συγκεκριµένες οθόνες «τρέχουν» και διαφηµίσεις από εταιρείες και προϊόντα που εµπορεύεται το εκάστοτε φαρµακείο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ