Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Δεύτερα σε εξαγωγές τα ελληνικά φάρμακα

25/5/2015 10:11:41 πμ
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός βιομηχανικός πυλώνας ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και τα ελληνικά σκευάσματα που παράγει κάνουν για ακόμη μία φορά περήφανη τη χώρα, δείχνοντας το δρόμο της εξωστρέφειας αλλά παράλληλα και της αντίστασης στην ύφεση. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τα ελληνικά φαρμακευτικά προϊόντα έρχονται δεύτερα σε εξαγωγές μετά τα τρόφιμα και τον καπνό, στοιχεία εξαιρετικά ελπιδοφόρα για το κλάδο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες -παρά την ύφεση και τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα των προηγούμενων ετών- εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια επιχειρηματικής αντίστασης, επενδύουν και ενισχύουν σημαντικά την αγορά εργασίας.

Τα παραπάνω νέα διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ). Σύμφωνα δε με την πρόεδρό του κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, εκτιμάται ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2-3% για το 2015 και θεωρείται μια συντηρητική πρόβλεψη, αφού οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν το 2015 κατά 5,5%.


Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΞΙΑ, από τα οποία προκύπτει αύξηση κατά 2,6% του κύκλου εργασιών για τη βιομηχανία από τις εξαγωγές εντός Ευρωζώνης. Τα σκήπτρα κρατούν για ακόμη μία φορά οι βιομηχανίες τροφίμων, με αύξηση του κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 17,5% το Μάρτιο του 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, και η αγορά καπνού που σημείωσε αύξηση 107,4%, ενώ ακολουθούν τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, καθώς και τα βασικά μέταλλα. Φυσικά από την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων δεν λείπουν τα φαινόμενα στις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ, αποεπένδυσης και έλλειψης ρευστότητας.


Τη δυναμική του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ύμνησε πρόσφατα και ο ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις για Διατηρήσιμες Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα», όπου τονίστηκε, ότι ο κλάδος αποτελεί έναν από τους πέντε σημαντικότερους βιομηχανικούς πυλώνες, στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Όπως τονίστηκε δε, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Π.Ε.Φ. για την εκπλήρωση του στόχου της είναι η τεχνολογική διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου, η ενίσχυση των συνεργασιών με εταιρείες εντός και εκτός Ε.Ε., η εξωστρέφεια με επίκεντρο την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και η καθιέρωση ενός οδικού χάρτη για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο εθνικό επενδυτικό σχέδιο.


Η συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Εθνική Οικονομία, αποτυπώνεται με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ την τελευταία 10ετία, συνεισφορά της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, πάνω από 53.000 άμεσα ή έμμεσα επηρεαζόμενες θέσεις εργασίας80 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εξαγωγές αξίας άνω των 270 εκατ. ευρώ σε 85 χώρες παγκοσμίως.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις, το RRF, οι επενδύσεις Ε&Α και η φαρμακευτική καινοτομία
Έχει διακριθεί ως πρωτεργάτης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας






Σχετικά άρθρα

Merck: Επεκτείνει το πρόγραμμα Fertility Benefit για τους εργαζομένους της στην Ελλάδα
Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
ΜΑΜ Hellas: Νέα εταιρική ταυτότητα & νέες συσκευασίες
Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη