Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δεν ωφελούν τα οστά οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης D

14/8/2015 10:04:01 πμ
Δείτε την έρευνα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ευρήματα έρευνας που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», αποδεικνύουν πως αν και η υψηλή δόση βιταμίνης D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, η αύξηση αυτή είναι μόλις 1% και δεν μεταφράζεται σε κέρδη για την οστική μάζα στην σπονδυλική στήλη, στο ισχίο ή συνολικά στο σώμα.

Επίσης η έρευνα δεν έδειξε να επηρεάζει η βιταμίνη D ούτε την μυϊκή μάζα, δύο τεστ της μυϊκής φυσικής κατάστασης ή τον κίνδυνο πτώσης.

Οι ερευνητές λένε ότι σχεδόν οι μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εκδηλώνουν κάποιου είδους οστικό κάταγμα εξαιτίας χαμηλής οστικής μάζας, χαμηλής μυϊκής μάζας ή/και χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Η νέα έρευνα έγινε σε 230 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ 2010-2013 οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και λάμβαναν υψηλή ή χαμηλή δόση της βιταμίνης, ή εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος 12 μηνών, όσες είχαν πάρει εικονικό φάρμακο είχαν μείωση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά λίγο περισσότερο από 1%. Η ομάδα που έπαιρνε χαμηλή δόση βιταμίνης D είχε μείωση περίπου 2%. Και η ομάδα που έπαιρνε υψηλή δόση είχε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά 1% - ποσοστό που δεν είναι αρκετό για ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με την Hansen και τους συνεργάτες της. Η ομάδα η οποία έλαβε τη χαμηλή δόση λάμβανε 800 IU βιταμίνη D την ημέρα και η ομάδα της υψηλής δόσης 50000 IU.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί και να ηγείται στον τομέα της
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics