Σημαντικές προκλήσεις στο ελληνικό σύστημα υγείας -παρά τις μεταρρυθμίσεις- διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική έκθεση που δημοσιεύει στο πλαίσιο των προφίλ υγείας των 28 κρατών-μελών.
Οι προκλήσεις
Σύμφωνα με την 20σέλιδη έκθεση για την Ελλάδα, μία από τις βασικές «αιτίες ανησυχίας» είναι η επάρκεια χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, εξαιτίας «της πίεσης στις δημόσιες δαπάνες, της μειούμενης βάσης εσόδων του συστήματος ασφάλισης υγείας και του ήδη υψηλού ποσοστού ιδιωτικών δαπανών». Όπως εξηγείται, το σύστημα υγείας λειτουργεί υπό συνθήκες σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, παρά τα συστήματα υποχρεωτικών επιστροφών, οι δαπάνες υπερβαίνουν στην πράξη τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός χαρακτηρίζεται ως «κομβικής σημασίας», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο σύστημα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες.
Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι άμεσες πληρωμές από τους ασθενείς είναι «παραδοσιακά πολύ υψηλές» στην Ελλάδα και, πρόσφατα, έχουν αυξηθεί κι άλλο.
Η καταπολέμηση των εκτεταμένων άτυπων αμοιβών, της φοροδιαφυγής με την παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς απόδειξη, καθώς και άλλων μορφών σπατάλης και διαφθοράς (π.χ. στη σύναψη συμβάσεων για προμήθειες) στο χώρο της υγείας συνιστούν επίσης διαρκή πρόκληση, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον σχεδιασμό και την ορθολογική κατανομή των πόρων υγειονομικής περίθαλψης, όπως η μεγάλη ανισορροπία στην κατανομή των υλικών πόρων και του ιατρικού προσωπικού μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, καθώς και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη 2η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το επίπεδο μη ικανοποιούμενης ανάγκης για ιατρική περίθαλψη.
Οι βελτιώσεις
Όσο για τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων, στις επιτυχίες περιλαμβάνονται: «η δημιουργία ενός μοναδικού αγοραστή, η τυποποίηση της δέσμης των παροχών που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και οι σημαντικές μειώσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες», ενώ περαιτέρω προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη (αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων, ευρύτερη εφαρμογή των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών).
Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπήρξε η καθολική ασφαλιστική κάλυψη, αυξάνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες για τους άνεργους και άλλες ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
Επίσης, ως σημαντικό βήμα χαρακτηρίζεται από την Επιτροπή το νέο ελληνικό σχέδιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα εφαρμοστεί τα επόμενα τρία χρόνια.
Τέλος,
σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας
του ελληνικού πληθυσμού, η έκθεση διαπιστώνει πως έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται βασικές προκλήσεις, όπως η θνησιμότητα λόγω καρκίνου και ο αντίκτυπος των καρδιακών νοσημάτων. Στους
παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται τα υψηλά
ποσοστά καπνίσματος και η παχυσαρκία
στα παιδιά, τα οποία επιβάλλουν την επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος
και τη θέσπιση εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου.