«Οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και οι μεταρρυθμίσεις να είναι βαθύτερες»: Με αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν για την περιστολή των δαπανών υγείας. Στην έκθεση, η οποία συνοδεύει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, εκφράζεται μερική μόνο ικανοποίηση για τις τελευταίες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, με το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων να παραμένει ανοιχτό.
Ήδη γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη αναδιοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων, στην οποία «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα» άμεσα, ενώ ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθίσταται πλέον επιτακτικός. Όπως σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, τα επόμενα βήματα για τη μείωση και της νοσοκομειακής δαπάνης κατά την προσεχή διετία περιλαμβάνουν τη μείωση των υφιστάμενων κλινών, την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού, αλλά και τη μείωση των εφημεριών.
Φέτος σημειώνεται μείωση των εξόδων του ΕΣΥ κατά περίπου 8%, εντούτοις η Κομισιόν ζητά ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο μέσα στο 2013.
Αναφορά γίνεται και στις εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για τον κλάδο της περίθαλψης, οι οποίες παρά το γεγονός πως διπλασιάστηκαν (από 1/1/2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ θα ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα από 14,65 ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση παραμένουν σαφώς πιο χαμηλές από τις εισφορές των άλλων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας να «αιωρείται» πιθανή νέα αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ.
Η έκθεση όμως γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή, όταν αναλύονται οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων, αλλά και τα «παραθυράκια» που αφέθησαν αρχικά κατά την εφαρμογή τους, όπως για παράδειγμα η μη καθολική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων. Η αναβλητικότητα που παρατηρήθηκε μέχρι την καθολική εφαρμογή του μέτρου, άφησε όπως τονίζεται στο κείμενο της έκθεσης, «χώρο στους γιατρούς να συνεχίσουν την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων».
Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012, η οποία δείχνει ότι θα «κλείσει» τα 3,1 δισ. ευρώ, από 2,88 δισ. που ήταν ο στόχος. Οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται για πιθανή υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά τους τελευταίους μήνες γίνονται ακόμη πιο έντονες, με δεδομένο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν προτίθενται ακόμη να καλύψουν την υπέρβαση της δαπάνης.
Καταληκτικά, η συνοδευτική έκθεση κάνει σαφές πως χάθηκε
πολύτιμος χρόνος μέχρι να θεσμοθετηθούν τα μέτρα για την υγεία, κάτι που έχει
ορατό αντίκτυπο στο ύψος των δαπανών, ενώ δίνεται ξεκάθαρη εντολή για την
«απαρέγκλιτη» τήρησή τους.
Πηγή: capital.gr