Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δεν είναι περίεργο του παιδί σας, αλλά τα γονίδια του

14/10/2016 4:53:38 μμ
Γονίδια και διατροφή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλοι έχουμε ζήσει ομηρικούς καυγάδες με τους γονείς μας ή τα παιδιά μας αντίστοιχα, για το θέμα του φαγητού. Πόσες είναι οι φορές που έχει ακουστεί στο τραπέζι η φράση «φάε το, μην κάνεις σαν κακομαθημένο»;


Δικαίωση για όλα τα «κακομαθημένα» έρχεται να δώσει η παρακάτω βρετανονορβηγική μελέτη, που ισχυρίζεται πως οι ιδιοτροπίες των παιδιών στο θέμα του φαγητού έχουν και γενετικό υπόβαθρο. Τουλάχιστον για το 50% καθώς το άλλο 50% της «παραξενιάς» οφείλεται σε κοινωνική κατασκευή που προέρχεται από το περιβάλλον και τη συμπεριφορά των γονιών.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αντρέα Σμιθ του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και παιδοψυχιατρικής "Journal of Child Psychology and Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 οικογένειες με δίδυμα ηλικίας περίπου 16 μηνών.


Οι επιστήμονες βάζοντας τους γονείς να απαντήσουν σε κάποια ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους προσπάθησαν να βρουν την γονιδιακή βάση. Για να απομονώσουν τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, οι επιστήμονες συνέκριναν τις συνήθειες των μονοζυγωτικών διδύμων (με κοινό το 100% των γονιδίων) με τις συνήθειες των διζυγωτικών διδύμων (που έχουν κοινά μόνο τα μισά γονίδια).


Έτσι διαπιστώθηκε ότι τα ιδιότροπα παιδιά που είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους, είναι χονδρικά τα ίδια, που απορρίπτουν συνήθως τα καινούρια και άγνωστα φαγητά. Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι η επιλεκτικότητα στο φαγητό έχει γενετική επιρροή σε ποσοστό 46%, ενώ η «νεοφοβία» (η απόρριψη των νέων φαγητών) έχει ακόμη πιο έντονο γενετικό υπόβαθρο, σε ποσοστό 58%.


Όπως δήλωσε η Α. Σμιθ: «Τα δύσκολα' με το φαγητό παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τα γονίδιά τους, ήδη από πολύ νωρίς. Είναι μια έμφυτη τάση και δεν φταίνε οι γονείς που τα παιδιά τους είναι τόσο ιδιότροπα. Η γενετική επίδραση είναι ολοφάνερη στην ηλικία των 16 μηνών»


Παράλληλα οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί καθώς οι γονείς αποτελούν παράγοντας διαμόρφωσης για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν το παιδί τους να φάει κάτι που δεν θέλει ή να το «δωροδοκούν»αλλά είναι καλύτερα να του το προσφέρουν συχνά σε άσχετες στιγμές εκτός γευμάτων και να επικροτούν κάθε προσπάθειά του να το αγγίξει ή να το μυρίσει.


Μέχρι στιγμής το θέμα των γονιδίων αναλύεται καθώς δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένη ομάδα που να ευθύνεται για τα παραπάνω. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ιδιοτροπία είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών γονιδίων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου, Metropolitan Hospital






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics