Δέκα αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου, μεταξύ των οποίων την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, πρότεινε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), Γιάννης Τούντας, στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο «HealthWorld 2012».
Ο κ. Τούντας τόνισε την ανάγκη τεκμηριωμένου σχεδιασμού της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Για το σκοπό αυτό –είπε– είναι αναγκαία η δημιουργία ομάδας σχεδιασμού και αξιολόγησης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και του Ε.Ο.Φ., αλλά και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι πρέπει να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. εξέφρασε την ανάγκη αλλαγής του συστήματος τιμολόγησης με ένα πιο απλό και διαφανές σύστημα ισοδύναμης αποτελεσματικότητας, με 12 χώρες αναφοράς.
Επίσης, πρότεινε:
- Την άσκηση ασφαλιστικής φαρμακευτικής πολιτικής με την εφαρμογή εκπτώσεων κατόπιν διαπραγμάτευσης.
- Την αύξηση της ίδιας συμμετοχής των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια.
- Την αναθεώρηση της θετικής λίστας με την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων για πολλές συσκευασίες και περιεκτικότητες.
- Την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος με τη δημιουργία παρατηρητηρίου κατανάλωσης.
- Την ανάπτυξη της φαρμακευτικής έρευνας με νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές έρευνες, με τη δημιουργία κέντρων μελετών βιοϊσοδυναμίας και με την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα αναφοράς για ορισμένα φάρμακα.
- Την αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας και την ενίσχυση της καινοτομίας.
- Την ανάγκη ενίσχυσης - αναβάθμισης του Ε.Ο.Φ., η λειτουργία του οποίου έχει καταστεί προβληματική λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού του την τελευταία διετία.
Πηγή: Το Βήμα