Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δείτε πως το κάπνισμα καταστρέφει τη στοματική υγεία

14/12/2015 1:06:00 μμ
Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους περισσότερους μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος




Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι o καρκίνος του στόματος και οι προκαρκινικές διαταραχές, η αυξημένη σοβαρότητα και η έκταση των νόσων του περιοδοντίου και η κακή επούλωση τραυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό), διότι περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες.


Η καθηγήτρια Στοματολογίας, κ. Αλεξάνδρα Σκλαβούνου-Ανδρικοπούλου, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική κοιλότητα είναι πολλές και, ενώ ορισμένες στοματικές βλάβες που σχετίζονται με το κάπνισμα είναι αθώες και αναστρέψιμες (νικοτινική στοματίτιδα, μελάγχρωση ούλων, τριχωτή γλώσσα κλπ.), άλλες όπως οι προκαρκινικές (δυνητικά κακοήθεις) βλάβες και ο καρκίνος του στόματος έχουν σοβαρή πρόγνωση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Ανάμεσα σε αυτές, η λευκοπλακία, η συχνότερη βλάβη του στόματος, έχει το δυναμικό να εξελιχθεί σε καρκίνο και 80%-90% των ασθενών με λευκοπλακία είναι καπνιστές. Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα αντιπροσωπεύει την 6η συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και έχει σοβαρή πρόγνωση με ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 40%-50%.


Ο κ. Γιάννης Καρούσης, επικ. καθηγητής Περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν εφαρμοστεί για την αποκατάσταση της έλλειψης μερικών ή και όλων των δοντιών της φυσικής οδοντοφυϊας ενός ασθενούς. Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση τόσο στη φάση που το εμφύτευμα ενσωματώνεται στο οστούν της γνάθου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της αποτυχίας, όσο και στη μετέπειτα πορεία των εμφυτευμάτων εφόσον αυξάνει τον κίνδυνο των μακροπρόθεσμων αποτυχιών, εκείνων που επέρχονται ορισμένα χρόνια μετά την τοποθέτησή τους.


O κ. Σπυρ. Βασιλόπουλος, λέκτορας Περιοδοντολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι τo κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου (ΠΝ). Μελέτες αναφέρουν 2-6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προχωρημένης ΠΝ σε καπνιστές.


Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΣΑ, κ. Αθανάσιος Υφαντής, τόνισε ότι ο οδοντίατρος μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους ασθενείς προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα λόγω της δυνατότητας να έρχονται σε επαφή αρκετά συχνά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics