Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δείτε πως τα βιοτεχνολογικά φάρμακα σώζουν ζωές

3/12/2015 1:47:00 μμ
Απαραίτητη προυπόθεση η πρόσβαση όλων των ασθενών στις νέες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων ''ανοίγουν'' τα βιοτεχνολογικά φάρμακα.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα «Βιοτεχνολογία: Πολιτικές και στρατηγικές για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας»  και έθεσε στο επίκεντρο την ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας, τις προοπτικές της έρευνας, τη σημασία της καινοτομίας για τη βελτίωση των θεραπευτικών σχημάτων, αλλά και τα εμπόδια που αναχαιτίζουν την παραέθεσεγωγή νέων σκευασμάτων και τις επενδυτικές κινήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως τόνισε  ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ  κ. Πασχάλης Αποστολίδης, η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου είναι πολύ σημαντική για τη βιοτεχνολογία, που είναι συνώνυμη της προόδου και της καινοτομίας. «Να συντονιστούμε όλοι, και κυρίως η Πολιτεία, για ένα κοινό στόχο, δηλαδή την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες. Αν γίνουν τα αυτονόητα βήματα, μπορεί να γυρίσει το «κλειδί της μηχανής». Και συνέχισε:
''Χωρίς αιφνιδιαστικές αποφάσεις, όπως το claw back που αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Οτιδήποτε άλλο μπλοκάρει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου και στερεί από τους ασθενείς θεραπευτικές δυνατότητες» σημείωσε ο χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Στόχος του Συνδέσμου, συνέχισε είναι η επεξεργασία ενός οδικού χάρτη, για το διπλασιασμό των κλινικών μελετών μέχρι το 2017, ώστε από τα 80 εκατ. ευρώ που είναι ο τζίρος τους σήμερα, να φτάσει τα 250 εκατ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Δημήτριος Πανταζής χαρακτήρισε «ευκαιρία» την αγορά των βιο- ομοειδών σκευασμάτων, τονίζοντας όμως πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι αυτό των φαρμακευτικών δαπανών. Όμως και η νοσηρότητα των ασθενών μεγαλώνει. Το μέγεθος της αγοράς των προϊόντων βιοτεχνολογίας θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια το 2020, από 100 δισ. που ήταν το 2013 και όλες οι έρευνες δείχνουν πως η αγορά των προϊόντων αυτών έχουν μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Η παραγωγή τους είναι περίπλοκη, με το κόστος της επένδυσης να είναι εξίσου σημαντικό. Εντούτοις η έλλειψη θεσμικού πλαισίου αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξή τους.

Ο κ. Σπύρος Γεωργάτος, Εκπρόσωπος του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ, χαιρετίζοντας το συνέδριο, μίλησε για την αλλαγή κουλτούρας που χρειάζεται στο δημόσιο τομέα. «Το θέμα της χρηματοδότησης της έρευνας είναι κομβικό. Αν και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, τα εμπόδια που τίθενται σε διαχειριστικό πλαίσιο είναι πάρα πολλά, οπότε χρειαζόμαστε πολύ πιο ευέλικτα εργαλεία. Εμείς εργαζόμαστε σε ένα «ταμείο» για την ερευνητική δραστηριότητα, που σκοπό θα έχει να χρηματοδοτήσει προγράμματα και να δημιουργήσει μια πιο σύνθετη δομή που θα στηρίζεται στην καινοτομία και θα προάγει την επιχειρηματικότητα» σημείωσε.

Ακολούθησε η πρώτη ενότητα στου συνεδρίου με θέμα «Η Ιατροβιολογική Έρευνα στην Ελλάδα και η συμβολή της στην ανάπτυξη». Για τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ιατροβιολογική έρευνα στην Ελλάδα μίλησε ο Δρ. Δημήτριος Καφετζόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Όπως είπε, οι εξελίξεις στον τομέα της γονιδιωματικής ανάπτυξης είναι πρωτοφανείς και θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο χώρο της τεχνολογίας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Σύμβουλο του Πρωθυπουργού
Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της ολοκλήρωσης






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση